Benin

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
République du Bénis

Beniksen tasawalta

Beningif.gif
lippu
Beninnazi2.jpg
vaakuna
Benin kartalla.jpg
Valtiomuoto Anarkia
Lord of War Patrice Talon
Pääkaupunki Cotonou
Muita kaupunkeja Savela
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
112 km² (sijalla 102)
0%
Väkiluku (2013)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
9 887 000 (sijalla 90)
89,6 / km² / km²
2,4% % (2013)
Viralliset kielet ranska
Pääuskonnot Alapää
Valuutta Luodit (valuuttatunnus 7.62×39mm)
Elinkeinorakenne maatalous 35 %,
palvelut 57 %,
teollisuus 4 % BKT:sta
Itsenäisyys
Ranskan "valtakunta" irtosi Beniksestä
 
1960
- Kansallissankari
- Kansallisurheilulaji
Béhanzin
Sulkapallo, tarkkuusammunta
Kansainvälinen
suuntanumero
+229
Motto ''Fraternité, Justice, Travail

(Veljeys, oikeus, matkailu(?))

Kansallislaulu Kymmenen tuumaa ja risat
Afrikan anakonda?


”Uncle Benin's rice, nyt 97% vähemmän riisiä”

~Prisman mönkäkampanja

”On kyllä kyrpää niillä ruoanki eestä”

~Pekka Siitoin

”Joku roti on oltava”

~Siitoin jatkaa

”Mistä valkoista miestä emme löytää voisikaan”

~Tuntematon


Beniksen tasawalta eli Benin (joskus Benis) on heimoliitto eli kehittyvä maa Länsi-Afrikassa. Sen naapureita ovat lännessä Togo, pohjoisessa Burkina Faso ja Niger, sekä idässä Nigeria. Etelässä Benin rajoittuu jopa lattiaan asti. Tästä syystä valtakunnan terveysohjeistuksessa suositellaan kotiin kaukolämmitettyä laminaattia mahdollisen letkuhypotermian välttämiseksi talviajoin.

Beniksen valtakunnallinen fysiikan ja muiden kehitysmaille turhien tieteiden keskuksen kerrotaan selvittäneen gravitaation salaisuudet ensimmäisinä maailmassa. Tätä perusteltaneen sillä, että suurin osa Beniksen asukkaista asuukin juuri etelässä eli alhaalla, minne gravitaatio vetää meitä koko ajan. Beniksen hallitus on luvannut 20 dollarin palkkion ja fysiikan nobenin palkinnon sille kuka selvittää, miten ihmiset silti pystyvät pohjoisessa asumaan.

Beninistä laivattiin halpatyövoimaa Amerikkaan 1700- ja 1800-luvulla. Benin irtosi Ranskan alaisuudesta vuonna 1960, jolloin Ranskan valtakunnallinen peniksen keskimitta lyheni 28 cm, jättäen keskimitaksi noin 3 cm. Vuosina 19751989 Benin omaksui Rakkaan Johtajan sponsoroiman, ajan sosialistisen teknohuuman ja nostalgisen varhaisromantiikan värähtelyn kannatteleman ideologian, joka toi mitä fantastisempia tuloksia, ainakin paperilla. Jos silläkään.

1990-luvulla Benin teki ryhtiliikkeen ja rupesi kauppaamaan puuvillaa, jonka ulkomaankauppa loi vaihtotaseen ylijäämäräjähdyksellään kukoistusta Afrikan uuteen helmeen. Mestarit eivät kuitenkaan loputtomasti juokse, ja siksipä on Benin kärsinyt taantumasta jo muutaman vuoden.

Kuinkas monta pilvenpiirtäjää Suomella muuten on? Siinäs näit. Kyllä Afrikka osaa.

Historia[muokkaa]

Beniksessä on ollut asutusta kivikaudelta lähtien, joka ei siitä kovin pitkälle ole sittemmin päässyt. 1400-luvulla Benikseen saapui portugalilaisia uskon miehiä kohentamaan klassista elinkeinoaan, jonka paikalliset ottivat ilomielin vastaan, ainakin portugalilaisten mukaan. 1600-luvulla Beniksen vähäpätöinen insinöörikansa perusti Mahoney -nimisen beta-valtion heimoliiton progressiivisten johtajien ehdotuksesta.

Waxlaa.. putain de merde la puta français... alla labuta pois walqone mies...

Harvahampaiset tea time -ihmiset hävisivät territorioita patonkipopulaatiolle orjasotien ja levottomuuksien seurauksena, mutta voitti kuitenkin Nigeriasta hedelmällisiä alueita suurta monosakkaridi- ja kofeiinitarvettaan tyydyttämään. Lopulta Beniksen asukkaat olivat täysin patonkien alaisuudessa, mutta hyvin onnellisina, ainakin Ranskan virallisen kannan mukaan.

Porto-Novosta muodostui 1890-luvulla Ranskan siirtomaavallan sotilasoperaatioiden tukikohta, joka tunnetaan myös peitenimellä Outpost Merde[1]. Ranskalaisten sotahistoriaa hiventäkään osaava (hivenen verranhan sitä oikeasti on) voikin jo vain arvata, että Outpost Merde olikin aika merde kun oli kyse puolustuksesta. Beniksen liberaatioarmeijan onnistunut hyökkäys nostaa kansallistunnetta tänäkin päivänä, ja kansa ylläpitääkin suurella ylpeydellä maailman terävintä iskujoukkojen lapsisotilasrykmenttiä. Montako pientä mustaa poikaa tarvittiin vaihtamaan Merden lippu valkoiseksi? Ei kovin montaa.

Ranskalaiset kuitenkin onnistuivat valloittamaan lähestulkoon jokaisen toisen valtion avustuksella ihmeen kaupalla Mahoneyn pääkaupungin ja monia muita alueita, ennen kuin koko aavikko antautui tälle suurelle ja hirmuiselle sotakoneistolle. Siirtomaaisännät pakottivat paikallisen väestön maksamaan veroja, suorittamaan pakkotöitä ja rakentamaan esimerkiksi rauta- ja maanteitä. Tämä ei kauheasti eroa Suomen nykyisen hallituksen toimintatavoista, mutta minkäpä sille voi.

1900-luvun alusta puoliväliin heräsi Beniksen asukkaissa rohkeutta vastustaa surkeita siirtomaaisäntiään, kun valkoinen mies pystyi hädin tuskin puolustautumaan ja sai jatkuvasti joltakin turpaansa jossain Eurooppa-nimisessä takapajulassa. Beniksen vapautusliiga sai käsiinsä aavikolle pudonneesta natsien hävittäjästä hakaristilipun, joka osoittautui käteväksi patongin paistajia vastaan. Eikä aikaakaan, kun mitätön, sammuneen liekin kaltainen "Ranskan valtakunta" laittoi mamman pöytäliinan liehumaan ja jalkaa toisen eteen. Pakoon pönkijöiltä jäi ainoastaan eropaperit sekä kielikin taisi unohtua. Hey! Excusez-moi! Tu as oublié quelque chose!

"Kieli jäi!". Yayi Boni vinkkasi ranskalaisille, mutta turhaan. Ystävämme olivat jo liian kaukana

Politiikka[muokkaa]

Epävirallisena nekrokratiana Beniksen hallitus on lojaali vapaustaistelija Béhanzinille, jonka taistelutarinoita kerrotaan myös lapsille iltasatuina soturimielisen mentaliteetin kehittämiseksi. Béhanzinin kerrotaan esimerkiksi sylkeneen luoteja ja paskoneen hylsyjä. Béhanzin eli keskiajalla.

Beniksen puolustusvoimat ovat maailman ovelimpia. Korkeintaan kumiveneillä varustautuneen laivaston sanotaan pystyvän päihittävän jopa ydinasemaa Ranska, sillä huhujen mukaan Beniksen puolustusvoimilla olisi yhä legendaarinen hakaristilippu tallella. Tämä on johtanut Beniksen yliotteeseen, jota se on käyttänyt muun muassa Ranskan kansantalouden hajottamiseen pakotteiden avulla useita kertoja.

Beniksestä muodostui heimoliitto vuonna 1960, jonka päämies on muuallakin Afrikassa tuttu Lord of War, joka valitaan 5 vuodeksi kerrallaan ja maksimissaan kahdeksi kaudeksi. Korruptiota ja byrokratiaa esiintyy vähemmän kuin Suomessa, vaikka Juha Sipilä yrittää väittää muuta.

Maantiede[muokkaa]

Poikani, jonain päivänä tämä on kaikki sinun...

Benin voidaan jakaa viiteen maantieteelliseen vyöhykkeeseen, jotka pursuavat erilaisia eläin- ja kasvilajeja. Beniksen luontoelämän valokeilassa on selvästi aavikon (vai savannin tai jonkun?) kuningas, leijona, jolla itse Béhanzinin on kerrottu ratsastavan taisteluihin. Harvemmin luonnossa nähdään myös valkoihoinen ranskalainen (lat. Sauvage Blanc Homme), joka on kärsinyt salametsästyksestä aina 1960-luvulta alkaen.

Rannikkokaistaleella on kaksi sadekautta ja pohjoisessa yksi, jota valtakunnallinen fysiikan ja muiden kehitysmaille turhien tieteiden keskus pitää gravitaation syynä, sillä painovoima houkuttelee suuremman vesimäärän etelään eli alas.

Beniksen kauniit laaksomaisemat vetävät turisteja kaikkialta maailmasta. Valtion arkistojen mukaan Leijonakuningas -animaatioelokuva olisi kuvattu Beniksessä. Disney ei ole vastannut tähän mitenkään.

Kulttuuri[muokkaa]

Beniksessä on noin 42 erilaista kulttuuria, joka kaksinkertaistettuna melkein vetäisi vertoja Helsingin Vuosaarelle. Kulttuurien yhteentörmäyksiä on valtakunnallisesti ehkäisty ylläpitämällä jokakeväisiä tarkkuusammuntoja eri ryhmien välillä. Tästä koituvat siivouskustannukset ovat vähitellen laskeneet työttömyysastetta ja nostaneet Beniksen talouden lähes Yhdysvaltojen tasolle. Samanlaista taloudellis-sosiopoliittista järjestelmää on myös Juha Sipilä ehdottanut adaptoitavaksi Suomeen.

Viitteet[muokkaa]

  1. Merde meinaa paskaa