Becca Hamilton

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia-logo-v2-en.svg
Bruuu-hhuuu-hu-uttokansantulo! Wikipedian niin kutsutut "asiantuntijat" eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta (vielä) yhtään mitään!
Stones 01.svg
Tämä artikkeli kiinnostaa kiviäkin!
Becca Hamilton
Becca Hamilton.jpg

Becca Hamilton hymyilemässä kameralle.
Koko nimi: Rebecca Lynn Hamilton
Syntymäaika: 12. heinäkuuta 1990
Syntymäpaikka: Madison, Wisconsin
Uskontokunta: Evankelis-Uusislainen
Kuolintapa: Hän elää.
Hiusten väri: vaihteleva
Saavutukset: Hän on vuoden 2021 curlingin MM-kisojen pronssimitalisti[1].
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
Hän on äärimmäisen viileä kaveri ja todella kova curlaaja!
Pilkkanimet: Pekka[2]

Rebecca Lynn "Becca" Bottas Hamilton (suom. Rebekka Hämäläinen, s. 12. heinäkuuta 1990 Nastola Madison, Wisconsin) on suomalainen yhdysvaltalainen curling-pelaaja ja urheiluvälinekauppias. Hänet tunnetaan Valtteri "Surpriseman" Bottaksen "kadonneena toisena siskona".[3][1][4][5][6]

Lapsuus, nuoruus ja tulo "uskoon"[muokkaa]

Ilman partaa ja/tai viiksiä, Bottaksella on vähintään 80 %:sesti samanlaiset kasvonpiirteet kuin Becalla, mikä on erittäin vahva todiste biologisesta sisaruudesta.

Wisconsin on aina ollut Yhdysvaltojen osavaltioista pahamaineisimpia. Ei sen vuoksi, että siellä on paljon rikollisuutta, vaan siksi, koska melkein kaikki värittömimmät yhdysvaltalaiset julkisuuden henkilöt ovat kotoisin sieltä. Ihme kyllä, on Wisconsin mainittu syntymäpaikaksi vain kahdelle hyvin värikkäällekin persoonalle: Becalle itselleen ja hänen veljelleen, Matt(i) Hamiltonille. Vaikka Matin tapaan mahtavasta naamapensaastaan tunnettua, hyvin kuuluisaa ja palvottua baseball-pelaajaa, Robin "Viiksimies" Yountia, on kutsuttu wisconsinilaiseksi, niin hän on kuitenkin oikeasti kotoisin Illinoisista[7]. Becan ja Matinkaan ei ole todellakaan ikinä uskottu olevan kotoisin Wisconsinista, koska kyseisessä väitteessä ei ole päätä eikä häntää.

Sitten vuonna 2022 paljastui, että nastolalainen autourheilun supertähti, erityisesti Japanissa ja Kiinassa valtavasti palvottu Valtteri "Surpriseman" Bottas on Matin ja Becan "kadonnut veli"[5]. Näiden kahden sisaruksen kohdalla on siis äärimmäisen todennäköistä olettaa, että heidät on adoptoitu vauvoina Suomen Nastolasta (nyk. Lahti). Heinäkuussa 2022 Becca sai itselleen toisenkin isoveljen, kun Bottas ilmoitti englantilaismuusikko Sam "Space Man" Ryderin olevan myös hänen "kadonnut veljensä"[8], mikä merkitsee myös sitä, että hän on myös Matin "kadonnut veli".

Kun Matti ja Becca kasvoivat isommiksi, niin he alkoivat leikkiä lumella ja jäällä, aivan kuin lahtelaisetkin lapset Suomessa tekevät. He rakensivat takapihalle suuria lumilinnoja ja kävivät keskenään monen monia lumisotia, koska heidän kavereitaan eivät tietenkään sellaiset jutut kiinnostaneet. He olivat täysin erilaisia kuin muut wisconsinilaiset lapset: he kertoivat vitsejä, tekivät piloja ja hymyilivät koulussa. He tietenkin myös voittivat melkein kaikki koulun hymypoika- ja hymytyttö-patsaat[9]!

Matti ja Becca olivat tietenkin myös hyvin uskonnollisia lapsia, jotka rukoilivat ja kävivät säännöllisesti kirkossa. Eikä aikaakaan, kun he eräänä aamuna kouluun mennessään kompastuivat kiveen, saivat aivotärähdykset ja kokivat hyvin uskonnollisen näyn, niin kuin psalmeissa sanotaan:

”Hän sirottelee lunta kuin villan hahtuvia, Hän levittää kuuraa kuin tuhkaa. Hän viskoo rakeita kuin leivänmuruja, Hänen pakkasessaan vesi jähmettyy. Kun Hän käskee, jää sulaa. Hän käskee tuulensa puhaltaa, ja vedet virtaavat.”

~Psalmi 147:16–18[10]
Eriväriset kivet alkoivat kiinnostaa Beccaa jo lapsena.

Kun heidän silmissään sumeni, niin jäinen pyörätie leveni kuuran mukana ja alkoi sataa rakeita. Sen keskeltä ja aivan kuin tyhjästä ilmestyi silmälasipäinen poplarimies, joka kutsui Hamiltonin sisaruksia jäälle. Sitten tuuli puhalsi ja kaikki ylimääräinen jää suli. Myös tuo salaperäinen mies oli kadonnut yhtä vaivikaa kuin oli saapunutkin. Sitten Matti ja Becca heräsivät ja eteen aukeni vain jäinen pyörätie ja normaali wisconsinilainen kaupunkimaisema. He saapuivat koululle myöhässä, ja opettaja vei heidät oitis rehtorin kanslian kidutushuoneeseen rangaistushuoneeseen, jossa hienoon pukuun pukeutunut rehtori odotti kumihanskoja käsiinsä pukien, silmät ovelasti kiiluen ja paksu nahkaraippa edessään... Sen käsittelyn jälkeen sisarukset eivät kyenneet istumaan kokonaiseen viikkoon, mutta se vain karaisi heidän (oletetusti) impivaaralaisia sielujaan entisestään.

Siitä se ajatus sitten lähti: he alkoivat seurata curlingia ja lopulta myös pelata sitä itse. Matti aloitti vuonna 2004 ja Becca vuonna 2006[4]. Kun Torinon talviolympialaiset esitettiin televisiossa noista vuosista jälkimmäisenä, niin he tunnistivat Suomen joukkueen kapteenin samaksi mieheksi, joka oli aikoinaan kutsunut heitä koulumatkalla jäälle: Markku "M-15" Uusipaavalniemen – ja Hänestä tuli näiden kahden sisaruksen valtavasti ihailema sankari, jonka kaltaiseksi myös he halusivat isoina tulla. He myös tekivät henkilökohtaiset uskonratkaisunsa kääntyen Evankelis-Uusislaiseen uskoon ihan ensimmäisten joukossa koko maailmassa. Myöhemmin he ovat lobanneet curlingradan rakentamisen ja Uusis-freskon maalaamisen puolesta Madisonin High Point Churchiin, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Ura[muokkaa]

Juniorivuodet (2008–2012)[muokkaa]

Kaikki muistavat tarinan Becan veljen – Matin – kurjasta kohtalosta, kun tästä tuli väärinymmärrettynä nerona syrjitty hylkiö, jota Yhdysvaltojen curlingliitto ei halunnut nuorten curling-pelaajien kehitysohjelmaan. Matti kuitenkin taisteli sisulla itsensä parrasvaloihin ja suureen menestykseen.[11] Sen sijaan Becan ura urkeni paljon valoisammissa merkeissä ja hän voitti nuorten curlingin MM-kisat kahdesti vuosina 2008 ja 2011[1]. Hänen roolikseen joukkueessa on vakiintunut Matin tapaan kakkosheittäjän paikka[3][12].

Seniorivuodet (2013–)[muokkaa]

Hymyä riitti Pyeongchangin yhdistetyssä paricurlingissa, vaikka sisarukset lopulta jäivätkin mitalisijojen ulkopuolelle.

Aikuisten puolelle siirryttyään Becan ura on ollut jatkuvasti nousujohteinen. Vuoden 2015 MM-kisoista irtosi kymmenes sija, jota hän petrasi vuonna 2017 sijoituttuaan viidenneksi. Toistaiseksi Becan uran kohokohtana on ollut pronssimitali vuodelta 2021[1].

Olympiamenestys on ollut Becalla ainakin toistaiseksi heikompaa. Pyeongchangin talviolympialaisista irtosi vaatimaton kahdeksas sija, jonka hän nosti Pekingin talviolympialaisissa hienosti kuudenteen sijaan[1].Pyeongchangissa hän osallistui Matin kanssa myös yhdistettyyn paricurlingiin, josta käteen jäi melko vaatimaton kuudes sija[3]. Sisarukset olivat lähteneet kyseiseen kisaan hyvin leikkisällä nastolalaisella asenteella, ja naureskelleet vastustajien epäonnistuneille kiven liu'utuksille nänniin ja myös omille mokilleen yrittäessään kivittää nänniä. Myös yli-innokkaiden korealaisfanien jatkuva Matin piirittäminen ja hänen mahtavien viiksiensä valokuvaaminen oli häirinnyt suuresti sisarusten keskittymistä itse kilpailuun. Supertähdeksi noussutta Mattia[11] Naiset vain eivät tuntuneet jättävän rauhaan missään!

Pyeongchangin olympialaisten aikoihin Hamiltoneille esitettiin paricurlingiin liittyen hyvin suora kysymys:

”Mikä on vahvin side joukkueelle – sisaruksina oleminen vai avioliitossa olevana parina oleminen?”

~Roxanna Scott, 2018[13]

”Ehdottomasti sisaruusside; en voi ottaa avioeroa siskostani.”

~Matt Hamilton, 2018[13]

”Olen tuntenut hänet kauemmin.”

~Becca Hamilton, 2018[13]

Sen jälkeen, kun Becca oli Pekingin talviolympialaisten aikoihin julistettu Valtteri "Surpriseman" Bottaksen "kadonneksi toiseksi siskoksi"[5], niin häntä on veljensä ohella alettu seuraamaan innokkaasti myös Suomessa. Matilla ja Becalla onkin hyvin vankka fanikunta Suomessa, ja koska ilman Uusista emme ole saaneet nauttia menestyksestä curlingissa, niin Hamiltonin sisarukset ovat kuitenkin nostaneet suomalaisten kiinnostusta lajiin aivan uudella tavalla. Lahdessa ei enää nykyisin kokoonnuta pubeihin kaljoille seuraamaan vain Pelicansin jääkiekkopelejä, vaan myös Bottaksen upeita autourheilusuorituksia ja Hamiltonin sisarusten tulisia curling-otteluita. Osa innokkaista lahtelaisfaneista kutsuu heitä jopa Bottaksen sisaruksiksi, koska he uskovat sisarusparin nastolalaisuuden olevan käytännössä jo ihan satavarma juttu. Matti ja Becca ovat myös maailmanlaajuisesti miljoonien lasten esikuvia ja sankareita.

Yksityiselämä[muokkaa]

Jotkut ihmiset haluavat jostakin hyvin kummallisesta syystä kiertää tämän liikkeen kaukaa.

Becca ei ole vielä päättänyt lopullisesti, mitä hän haluaa tehdä silloin, kun ei pelaa curlingia. Hän opiskelee Edgewood Collegessa[3]. Becca kuuluu Dick’s Sporting Goods Contenders Program -ohjelmaan, ja työskentelee Dickin urheiluvälinekaupassa aina silloin, kun se on mahdollista[4]. Becca on usein ihmetellyt sitä, miksi monet ihmiset eivät enää halua jatkaa juttelua hänen kanssaan, kun hän on maininnut tästä työstään. Omituista jengiä!

Jo ennen curling-uraansa, Becca pelasi veljensä kanssa jalkapalloa ja harrasti myös hyvin monia muita lajeja[4]. He käyvät säännöllisesti kuntosalilla[4] yrittäen kasvattaa yhtä massiiviset käsilihakset kuin eräällä suurella itävaltalaisella curling-sankarilla, jonka nimeä on niin kovin vaikea lausua ääneen – varsinkin äidinkielenään englantia puhuville ihmisille.

Tilastot[muokkaa]

Olympialaiset[muokkaa]

Vuosi Olympialaiset Joukkue Sijoitus
2018 Pyeongchangin talviolympialaiset Yhdysvallat 8.
2018 Pyeongchangin talviolympialaiset Yhdysvallat (yhdistetty paricurling) 6.
2022 Pekingin talviolympialaiset Yhdysvallat 6.

Viitteet[muokkaa]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Personal details – Becca Hamilton – World Curling Federation Viitattu 7.3.2023.
 2. Tämä ei ole varsinainen pilkkanimi, koska suomalaiset eivät aina osaa ääntää b:tä ja c:tä oikein.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Becca Hamilton – USA Curling Viitattu 7.3.2023.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 It’s all about family as curling Hamiltons vie for Olympics – The Denver Post Viitattu 7.3.2023.
 5. 5,0 5,1 5,2 Valtteri Bottas Hilariously Responds to His Resemblance to Olympian Matt Hamilton – EssentiallySports Viitattu 14.2.2022.
 6. Valtteri Bottas Family Tree & History, Ancestry & Genealogy – FameChain Viitattu 24.2.2022.
 7. Tämä ei todellakaan yllätä!
 8. Valtteri Bottas – 11.34 ip. · 5. heinäk. 2022 – Twitter Viitattu 7.7.2022.
 9. Kannattaa muistaa, että wisconsinilaisissa kouluissa on opiskellut myös muitakin muualta muuttaneita lapsia kuin Matti ja Becca, siksi siis vain "melkein kaikki". – Toinen asia on tietenkin se, että kuinka kauan nämä muualta muuttaneet viihtyvät Wisconsinissa, ja varsin todennäköisesti eivät kovinkaan kauan.
 10. Psalmi 147 – RAAMATTU.FI Viitattu 7.3.2023.
 11. 11,0 11,1 Olympialaisten kulttihahmo kasvattaa tukkaa lahjoittaakseen rahaa syöpätutkimukseen – yhdistettiin yllättävällä tavalla Suomeen – Yle.fi Viitattu 17.2.2022.
 12. Matt Hamilton – USA Curling Viitattu 17.2.2022.
 13. 13,0 13,1 13,2 Olympic curling: Hamilton siblings tell it like it is in mixed doubles – USA TODAY Viitattu 21.3.2023.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]