Barista

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Baarimikko)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taidokkaimmat baristat kommunikoivat hienovaraisesti asiakkaiden kanssa työnsä kautta.

Barista (it. baarimikko) on arvostettu ravitsemus- ja imagoalan taidekäsityöammatti, jonka harjoittaja käyttää monimutkaista ja vaativaa espressokahvinkeitintä loihtien siitä kupissa tai lasissa tarjoiltavia kahviannoksia. Etevimmät baristat kykenevät keittämään oikean laitteiston avulla myös teetä ja kaakaota. Barista-ammattikunnan menestys edellyttää toiminta-alueella suhteellisen vakaata hipsteritaloutta. Tatuoinnit auttavat baristaa suorittamaan taiteellisen ilmaisunsa paremmin. Mitä enemmän tatuointeja, sen parempi barista on mitä ilmeisimmin kyseessä. Koraani määrää miespuoliset baristat pitämään partaa, ja vain harvat uskaltavat poiketa tästä määräyksestä. Yli 34-vuotiaiksi varttuneet baristat tuhotaan kivuttomasti, paitsi Italiassa, missä voi nähdä sellaisiakin luonnonoikkuja kuin keski-ikäisiä baristoja.

Espressokoneen oikea käyttö edellyttää baristaoppilaalta pitkää syventymistä ja perehdyttämisjaksoa, jonka aikana oppilaan on löydettävä henkinen keskuksensa, harjaannuttava kamppailemaan epäilyksiä vastaan tulematta ylimieliseksi, ja opittava vääntämään vipua sekä painamaan nappia oikealla tavalla. Pitkässä ja kuluttavassa oppijaksossa saavuttamansa valaistuneen ammattitaidon ansiosta useat baristat ovat kunnioitettuja yhteisön jäseniä, joiden maine voi levitä laajalle. Monet baristat ylittävät taidekäsityön rajat puhtaan taiteen puolelle lattemaalausten muodossa. New Yorkin modernin taiteen museo on vuodesta 2005 alkaen hankkinut kokoelmiinsa tunnustetuimpien lattemaalarien teoksia, joita säilytetään kuivajäävitriineissä.

Kun kahvinkeittämisen vaativa taito on saanut osakseen ansaitsemaansa arvostusta, on perustettu myös kansainvälinen baristojen mestaruuskisa, World Barista Championship (WBC).[1] Tässä vuosittain järjestettävässä turnauksessa maailman parhaat kahvinkeittäjät kilpailevat alan mestaruudesta. Hallitseva mestari on Japanin Hidenori Izaki, eräs kahvinkeiton suurista legendoista. Vuonna 2015 baristojen maailmanmestaruusturnaus otellaan Seattlessa. Tuomariston maallikkojäseninä toimivat kuuluisat Cranen veljekset.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Ei tule sekoittaa Westboron baptistikirkkoon (Westboro Baptist Church, WBC)
Stop crap.png Tämä artikkeli on kasa paskaa ja kaiken lisäksi tynkä.
Laita hanskat käteen ja veistä artikkeli muotoonsa.