Automaatti

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Automaatti on näppärä laite, johon voit tuhlata rahasi.

Historia[muokkaa]

Pimeällä keskiajalla tunnettiin kadunvarsilla päivystävät automaagit. Ne olivat puulaatikoita, joissa oli reikä. Kun laatikkoon laittoi yhden kultarahan tai mielellään enemmän rahaa, laatikosta tuli käsi, joka sanoi: "Ota kortti, ota mikä tahansa kortti." Kun kortin otti, sai kiinalaiseen onnenkeksiennustukseen verrattavissa olevan monitulkintaisen ja monimielisen tekstin. Automaagi kehotti lukemaan tekstin ääneen. Kun tekstin luki ääneen, jotain tapahtui. Yleensä korttitekstin ääneenlukemisesta sai päälleen kadunmiesten naurut rahan hukkaan menemisen vuoksi tai sitten sai vartioston mieheltä sakot viranomaisen halventamisesta. Jos automaagi oli oikein kiltti, kortissa luki vain: "Kiitos rahasta!" Jos automaagiin erehtyi työntämään jotain muuta kuin rahaa, tai kultarahaa arvottomamman kolikon, automaagin käsi työntyi esiin reiästä ja puristi automaagin käyttäjää haarovälistä (ihminen), kurkusta (kääpiö) tai jostain muusta ruumiinosasta, mikä nyt sattui olemaan automaagin reiän korkeudella.

Nykyiset automaatit[muokkaa]

Nykyiset automaatit ovat useimmiten pultattu kiinni seinään, koska vanhoja automaageja potkittiin ympäriinsä. Pulttaus ei tietenkään estä potkimista automaatteja. Automaatin sisällä on nykyään robottikäsi, joka tekee kaiken, minkä asiakas haluaa, muttei enää työnny ulos laitteesta tekemään kaikkea, mitä se itse haluaisi tehdä. Automaattia käytetään seuraavalla tavalla:

  • Laita raha sisään reiästä.
  • Käännä kammesta tai paina napista.
  • Kuuntele, kun automaatista kuuluu "klonk-klonk". Mitään ei pitäisi tulla ulos.
  • Etsi automaatin kyljestä sopiva kohta ja läimäytä siihen. Mitään ei edelleenkään pitäisi tulla ulos, paitsi lähimmästä ovesta automaatin omistaja, joka ryntää perääsi kivääri kourassaan.
  • Jos jotain kuitenkin tulee ulos automaatista, etsi automaatin kyljestä sopiva kohta ja läimäytä siihen. Uuden satsin tavaraa pitäisi tulla ulos automaatista ilmaiseksi. Tämän jälkeen kaksi automaatin omistajaa ryntää paikalle. Toisella on kivääri kourassa ja toisella kahvikuppi.

Triviaa[muokkaa]

  • Sana automaatti on muinaissuomea ja tarkoittaa auton ja tomaatin välimuotoa. Kukaan ei tiedä, millainen on auton ja tomaatin välimuoto. Välimuoto oli varmaankin hyvin ekologinen ratkaisu.
  • Jotkut ovat myös vihjanneen termin automaatti liittyvän huudahdukseen, jonka eräs kansanedustaja oli sanonut kesken puhettaan: "Au, tomaatti!" Hän unohti mainita poliittisesti korrektisti, että häneen osunut tomaatti oli mätä. Siksi häntä heitettiin sen jälkeen vielä toisella tomaatilla.

Katso myös[muokkaa]