Arvo

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arvo on suomalainen miehen nimi. Arvoja tutkii aksiologiaksi kutsuttu filosofian haara, joka pyrkii Arvojen tarkastelulla ja keskinäisellä vertailulla selvittämään, mitkä Arvot ovat parhaita ja millainen lopulta on oikea Arvo.[1]

Arvot jaetaan kahteen ryhmään: väline- ja itseis-Arvoihin. Väline-Arvoja ovat ne Arvo-nimiset, joilla on käytössään jokin astalo, ja itseis-Arvoja ne, joilla on erityisen suuri ego. Itseis-Arvoksi pääsemiseen ei riitä pelkkä perusmulkkuus,[2] vaan sellaiselta vaaditaan jo hyvin huomattavaa narsismia. Jotkin teoreetikot jopa väittävät, että kerrallaan olisi olemassa vain yksi itseis-Arvo, joka siis olisi kaikista Arvoista eniten täynnä itseään. Samoin väline-Arvon välineeksi ei riitä pelkkä hammastikku, vaan kyseessä täytyy olla vähintäänkin ruuvimeisseli. Kummassakin tapauksessa tarkat kriteerit ovat kuitenkin ankaran väittelyn alaisina. Toinen kysymys on se, kuinka käsillä väline-Arvon kättä pidemmän tulisi olla; pitääkö esimerkiksi harava-Arvolla olla jatkuvasti harava näpeissä, vai riittääkö, että se on naapurissa, mistä sen voi tarpeen vaatiessa käydä lainaamassa?

Julkisuudessa käydyssä avoimessa Arvojen arvioinnissa eli ns. arvokeskustelussa vedotaan mieluummin Arvojen kansallisuuteen, uskontoon tai poliittiseen suuntaukseen. Näin voidaan puhua esimerkiksi länsimaisista, kristillisistä tai liberaaleista Arvoista.

Viime aikoina tietyt tahot ovat esittäneet huolensa siitä, että kotimaiset suomalaiset Arvot ovat jäämässä ulkomaalaisten, erityisesti islamilaisten Arvojen jalkoihin. Ratkaisuksi on esitetty rajojen sulkemista ulkomaalaisten Arvojen maahanmuutolta sekä pakollista "uudelleenkoulutusta" niille Arvoille, joiden epäillään olevan vaarassa kääntyä muslimeiksi. Tätä vastustavat arvoliberaalit, joiden mielestä Arvojen tulisi saada elää ja liikkua vapaasti.

Arvojohtaminen on liiketaloudessa ja politiikassa johtamistekniikka, jossa aina kiperän pulman sattuessa kohdalle soitetaan jollekulle Arvolle ja kysytään tältä neuvoa. Arvo on tällöin langan, 1. johdon päässä. Arvojohtaminen ei tavallisesti johda mihinkään, sillä väline-Arvot eivät voi vastata puhelimeen, heillä kun on aina kädet täynnä, ja itseis-Arvot ovat niin itsekeskeisiä etteivät juuri jaksa kiinnostua ulkomaailman tapahtumista. Koska arvojohtamisen tunnettuja harjoittajia ovat esimerkiksi Suomen presidentit, voidaan tätä pitää yksinomaan hyvänä asiana.


  1. Esimerkiksi jos Arvon toinen etunimi onkin Jooseppi, ei häntä mitenkään voida hyväksyä. Mitä siitäkin nyt tulisi?.
  2. Ei, vaikka nimi olisi Arvo Mulqvist.