Artikkeli

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Artikkeli.

Artikkelin otsikko[muokkaa]

Lettera.jpg

rtikkeli(engl: an article) alkaa yleensä tummennetulla tekstillä jota on mahdollisesti jatkettu suluissa ja vinotetulla tekstillä kirjoitetuilla määritelmälisillä, esim. miten artikkelin nimen merkityssisältö sanotaan ulkomaaksi.

Artikkeli tarkoittaa lyhyttä tai keskipituista tai pitkää tekstiä, joka yleensä käsittelee jotain rajattua aihetta. Artikkelilla voi olla teema ja se voi olla osa jotain suurempaa kokonaisuutta.

Artikkelin väliotsikko[muokkaa]

Lettera.jpg
Long article.jpg

rtikkeleissa on yleensä erilaisia väliotsikoita. Joskus elävöittämiseen käytetään erilaisia kuvia. Toiset kuvat ovat parempia kuin toiset eikä kuvat saa olla pääasia. Artikkelissa tärkeintä on teksti. Tekstiä olisi hyvä olla jonkin verran mutta kuitenkin niin, että ei sorruttaisi saivarteluun ja mitäänsanomattomuuksiin. Lehdet ja verkko julkaisevat nykyään monenlaisia artikkeleita. Tai tarkemmin sanoen niiden piirissä vaikuttavat ihmiset. Perinteinen artikkeli on tavallisimmin katsaus, alkuperäistutkimus, tapausselostus tai pääkirjoitus. Viime vuosikymmeninä lehdet ovat kehitelleet näistä monia välimuotoja ja johdannaisia. Mielipidekirjoitukset, "kirjeitä toimitukselle"-tyyppiset osastot kuuluvat olennaisesti lehtiin, samoin tekstiviestipalstat — kritiikki on usein huvittavaa eikä tyhmyyksiään suoltava valittaja edes haasta oikeuteen siitä että lehti on julkaissut hänen mielipiteensä(vaan kenties valittaa lisää siitä jos ei) ja lisäksi etenkin tekstiviestipalstat pakottavat viestien lyhyyteen ja täten tehokkaasti estävät aidon ongelmien syvällien käsittelyn, antaen samakka kuitenkin vaikutelman kriittisyydestä. Ne myös tuottavat "pirusti fyffeä" julkaisijalle.

Artikkelityypit, jotka sijoitetaan yleensä eri osastoihin, eroavat sisällöltään, rakenteeltaan ja tavoitteiltaan. Eri osastot houkuttelevat usein eri lukijoita, joten osastojen kirjo kannattaa pitää monipuolisena joista jokainen voi itse käyttää haluamiaan.

Artikkelit pyrkivät tieteen, taiteen ja hulluuden tulosten tallentamiseen ja julkistamiseen.(Mikä ei välttämättä hyödytä ketään). Tästä johtuen artikkelin rakenne on muovautunut palvelemaan näitä päämääriä. Kuvaavan artikkelin perinteinen rakenne on ns. NPOV.

Katso myös[muokkaa]