Andrew Johnson

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png Andrew Johnson on julistettu idiootiksi Yhdistyneiden kansakuntien
Ole oma itsesi, ja se riittää” -julistuksen liian kirjaimellisen noudattamisen vuoksi.
Andrew Johnson
Andrew johnson1632.jpg
Andrew Johnson epäonnistuneen kasvojenkohotuksen jälkeen.
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 1865-1869
edeltäjä Abraham Lincoln
seuraaja Ulysses S. Grant
syntyi 29. joulukuuta 1808
Pohjois-Carolina
kuoli 31. heinäkuuta 1875
Tennessee
puolue Yhdysvaltain demokraatit

Andrew Johnson oli 17. Yhdysvaltain presidentti. Hän oli Abraham Lincolnin varapresidentti, ja pääsi presidentiksi Lincolnin murhan jälkeen. Johnsonin presidenttikausi oli kohtalon julmaa ivaa, sillä hän onnistui sössimään lähes kaiken mihin ryhtyi.

Ura[muokkaa]

Andrew Johnson aloitti uransa räätälinä. Kun hän vaimonsa avustuksella oppi lukemaan ja kirjoittamaan 25-vuotiaana[1],hän alkoi heti kirjoittelemaan ahkerasti paikallisten sanomalehtien yleisönosastoille. Johnsonin poliittinen ura lähti nousuun ja hänet valiittiin Tennesseen kuvernööriksi vuonna 1853.

Yhdysvaltain sisällissodan alkaessa vuonna 1861 Andrew Johnson toimi senaattorina Washingtonissa. Vaikka hän kannatti mustien orjuutta, hän ei uskaltanut ilmaista mielipidettään ja jäi pelkurimaisesti Washingtoniin. Vuoden 1864 presidentinvaaleissa presidentti Lincoln halusi saada myös entisten orjuuden kannattajien äänet, joten hän valitsi Johnsonin varapresidenttiehdokkaakseen. Lincoln valittiin uudelleen presidentiksi, ja Andrew Johnson pääsi varapresidentiksi. Jopa Johnsonin kaltainen pölvästi pärjäsi hyvin varapresidenttinä, sillä varapresidentin tehtäviin kuuluu presidentin mielipiteitten myötäily ja istuminen. Kuitenkin yhtäkkiä koko tilanne muuttui. Lincoln murhattiin huhtikuussa 1865, ja Johnson astui virkaan Yhdysvaltain presidenttinä.

Andrew Johnsonin presidenttikaudesta ei muodostunut menestyksekästä. Astuessaan virkaan Johnsonilla oli johdettavanaan sisällissodan takia kahtia jakautunut kansakunta. Sodan hävinneissä Etelävaltioissa vallitsi anarkia. Johnson päätti ratkaista ongelmat antamalla Etelävaltioitten hoitaa omat asiansa. Tulos oli, että Johnsonin presidenttikauden lopussa Etelävaltioissa vallitsi vielä enemmissä määrin anarkia, mutta myös valkohuppuiset lynkkaajat.

Muutenkaan eivät Johnsonilta asiat kovin hyvin sujuneet, ja kun presidentinvaalit alkoivat lähestyä vuonna 1868, Johnsonia ei enää valittu presidenttiehdokkaaksi. Johnson vetäytyi maatilalleen pelottelemaan satunnaisia ohikulkijoita.

Jälkimaine[muokkaa]

Andrew Johnson on yksi Yhdysvaltain historian huonoimmista presidenteistä, ja häntä pidetään monesti varoittavana esimerkkinä huonosta presidentistä.

Viitteet[muokkaa]

  1. Saattaa kuullostaa naurettavalta, mutta George W. Bush oppi lukemaan vasta eläkeläisenä.