Andrew Jackson

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrew L. Jackson
Samu-LJackson.jpg
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 1829-1837
edeltäjä John Quincy Adams
seuraaja Martin Van Buren
syntyi 1767
Etelä-Carolina
kuoli 1845
Tennessee
puolue Demokraatit

Andrew Leroy Hickory Bad Mofo Jackson (1767-1845) oli Yhdysvaltojen seitsemäs presidentti vuosina 1829-1837. Seksuaaliselta suuntaukseltaan hän oli demokraatti.

Andrew Jackson johti joukkoja vuoden 1812 sodassa, jossa britit pieksivät nousukasvaltion perinpohjaisesti, vallatenWashingtonin ja polttaen Valkoisen talon. Tästä huolimatta hänet tunnettiin laajalti sotasankarina. Jackson oli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti joka syntyi käymälässä, ensimmäinen presidentti joka ratsasti strutsilla vaalikampanjansa aikana itärannikolta länsirannikolle ja ensimmäinen presidentti joka nimitti aasin Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

Jackson tuli presidenttikaudellaan tunnetuksi mm. sukellusveneiden, kenkälusikoiden, alushousujen, karvanoppien ja paperirahan vastustajana. Sittemmin ydinsukellusvene USS Andrew Jackson (SSBN-619) nimettiin hänen mukaansa, ja Jacsonin kuva on painettiin 20 dollarin seteliin. Amerikkalaiset stand up -koomikot ovat repineet tästä huumoria jo yli 30 vuoden ajan.

Jackson kuoli tapaturmaisesti kesäkuussa 1845 huitaistuaan itseään epähuomiossa vesurilla nivusille.

Barack Obaman astuttua presidentiksi vuonna 2009 historiantutkijat ovat esittäneet epäilyjä, että Andrew Jackson olisi saattanut olla Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti.

Katso myös[muokkaa]

Edeltäjä:
John Quincy Adams
7. Yhdysvaltain presidentti
1829-1837
Seuraaja:
Martin Van Buren