Amfetamiini

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Laihduin amfetamiinin avulla yli 30 kiloa!” ~ Maki Kolehmainen

”Nyt alkoi hurvittelu”

~Päivikki Palosaari

”Vauhti tappoi hurjastelleen teinin!”

~lööppi

Amfetamiini on tehokas ja monikäyttöinen lääkeaine, jonka tuotenimiä ovat mm. A-vitamiini, Adderall, Dexedrine, Lirpakka, Pervitin, Piri, Swimba, Vauhti ja Vireeni.[1] Sitä saa puistoapteekista ilman reseptiä. Amfetamiini löydettiin vuonna 1887 ja jo 1920-luvulta lähtien se on ollut kaiken kansan käyttämä jokapaikanlääke.

Amfetamiinin erityinen hyöty on se, että sen avulla pääsee eroon turhista fysiologisista tarpeista, kuten nukkumisesta, syömisestä ja lopulta hengittämisestä.

Käyttötarkoitukset[muokkaa]

Pienehkö käyttöannos ADHD-lääkettä

Ei liene sairautta, johon amfetamiini ei auttaisi. Syyskaudella se auttaa nenän tukkoisuuteen ja piristää kaamoksen masentamaa mieltä. Ylipäänsä mielenterveydenongelmiin amfetamiini on mitä parhain apu, sillä amfetamiinin käyttäjillä on todettu olevan paljon rohkeampi, spontaanimpi ja tulevaisuutteen luottavampi elämänasenne kuin muulla väestöllä. Amfetamiinin käyttäjillä ei myöskään ole ongelmia nousta aamuisin vuoteesta, päinvastoin: joskus pirtsakkaa elämänsä sankaria on vaikea saada untenmaille! Tämän erinomaisen vaikutuksen vuoksi amfetamiini soveltuu myös narkolepsian hoitoon.

Amfetamiinin käytöstä on saatu myös erinomaisia tuloksia liikalihavuuden hoidossa. Amfetamiini vähentää luontaista ruuantarvetta ja auttaa pudottamaan painoa nopeasti ja ilman jatkuvaa näläntunnetta. Suomen kaltaisissa liikalihavuudesta kärsivissä maissa tulisikin miettiä tarkkaan amfetamiinilääkityksen tarjoamia mahdollisuuksia kansanterveydelle. Amfetamiinista on povattu apukeinoa myös syrjäytyneille ja sen mahdollisuuksia Suomen urheilumenestyksen kehittämisessä tutkitaan parhaillaan.[2] Perheenäidit Amerikasta Australiaan rakastavat amfetamiinia! Sen avulla mutsi kykenee pysymään langanlaihana, hoitamaan lapset, hoitamaan kodin ja hymyilemään ympäri vuorokauden.

Amfetamiinilla edistää myös oppimistuloksia. Amfetamiini kehittää keskittymiskykyä ja onkin suureksi avuksi esimerkiksi lintubongareille, tenttiin valmistautuville opiskelijoille sekä rutiininomaisten, mutta tarkkuutta vaativien töiden tekijöille. Amfetamiinin käytöllä onkin Suomenkin armeijassa hyvin pitkät perinteet, ja monet suomalaisetkin sotasankarit, kuten Adolf Ehrnrooth, jaksoivat amfetamiinin voimalla painaa pitkää päivää. Tiettävästi juuri armeijan slangista on peräisin termi tykittää. Onnellisena voikin vapaassa Suomessa elävä muistella, että jo sota-aikana kansamme puolustajat jaksoivat höökipillereiden voimin hiihtää vihollislinjojen tuolle puolen, hymyssä suin ja leuat narskuen.[3] Myös Kekkonen johti Suomea piristävän lääkityksen voimalla kylmän sodan aikana.[4] Koska Nokia hävittiin 2010-luvun informaatiosodassa Jenkeille, on tämä vanha lääke ja sen hyveet otettu jälleen avuksi hyvinvointivaltiomme kohtaamissa uusissa haasteissa ja perinne halutaan välittää myös uusille sukupolville.[5][6]

Japanissa keksittiin 1893 tehdä amfetamiinista vielä ärtsympää metyloimalla amfetamiinimolekyyli, ja näin saatiin aikaan metamfetamiini. Kidemuotoinen metamfetamiini nousi valtavaan suosioon Japanissa, ja maan talousihmeen pohjana on metamfetamiini. Sen voimalla sararimanit ovat jaksaneet painaa työtä vuorokauden ympäri tauotta pian jo sata vuotta. Aine tunnetaan Japanissa nimellä Philopon tai shabu - molemmat nimet tarkoittavat "työn ystävää". Toisessa maailmansodassa japanilaiset sotivat amfetamiinin voimalla. Millä ihmeellä te lukijat oikein kuvittelette, että kamikaze-lentäjät olisivat oikein uskaltaneet lentää päin vihollislaivaa elleivät he olisi olleet piripäissään?[7] Japanissa tänäkin päivänä amfetamiini, ei suinkaan kannabis tai heroiini, on maan ykköstajuste.

Edellämainituista syistä amfetamiini on myös loistava apu ADHD-potilaille. Kerta-annos on 5-500 grammaa, riippuen taudin vakavuudesta. Hoito-ohjelmaan kuuluu lisäksi potilaan lippalakin heittäminen junatunneliin ratkaisevin seurauksin. Tällöin voidaan kuitenkin käyttää myös keskinkertaisempia amfetamiinijohdannaisia, kuten metyylifenidaattia.

Sivuvaikutukset[muokkaa]

A-vitamiini antaa siivet!
Amfetamiinin kemiallinen kaava

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös amfetamiinilla on sivuvaikutuksensa, joitakin. (On tietysti hyvä huomata, ettei sivuvaikutus ole aina sama asia kuin haittavaikutus.) Se saattaa aiheuttaa käyttäjälle unettomuutta, levottomia jalkoja, lapsettomutta, vainoharhoja sekä ylenmääräistä kiinnostusta jazz-, tekno- ja country-musiikkia kohtaan. Vakavasti amfetaminoitunut henkilö saattaa kokea vastustamatonta mielenkiintoa esimerkiksi  tavaroiden purkamiseen, siivoamiseen, ilmailuun, kirjallisuuteen, matematiikkaan, johtamistaitoon, imperialismiin tai maailmanvalloitukseen. Tavallisesti amfetamiini vähentää ruokahalua, mutta joissain tapauksissa riippuvainen saattaa kehittää mässäilystäkin pakkomielteen. Leuat saattavat myös jännittyä, joten purukumin käyttö amfetamiinikuurin kanssa on suotavaa. Amfetamiini saa myös herkästi menojalan vipattamaan, joten ei ole huono idea laittautua juhlakuntoon!

Amfetamiinin käyttäjät ovat yhteisöllistä ja mukavaa sakkia, joita yhdistävät muunmuassa asiat, joista heidät tunnistaakin: nopeasta keskustelusta, suurista, kauniista silmistä, morasta, nahkatakista, jatkuvasta ympärille vilkuilusta ja verkkarihousista. Amfetamiinin käyttäjää kutsutaan leikillisesti nimillä sairaannopee, pirinisti, sähköteemu, piripää tai moottöripää.

Valmistus ja ominaisuudet[muokkaa]

Laiton amfetamiinilaboratorio
Valmista tuotetta myydään nykyään jopa lähikaupoissa!

Amfetamiinia valmistetaan kemiallisesti fenetyyliamiinista, jota saadaan useista ruoka-aineista kuten suklaasta.[8][9] Fenetyyliamiini pärisee myös sellaisenaan, joten lääkitystä välttävän on paras olla syömättä mitään ruokaa.

Amfetamiini on valkoista jauhetta, jota säilytetään kondomissa anaalissa tai ommeltuna lemmikin sisällä. Amfetamiini on taloudellisistä syistä harvoin täysin puhdasta, vaan jatkosuhde on yleensä 90 % perunajauhoja ja 9 % pesupulveria. Amfetamiinia voi hankkia raja-asemien tietämiltä autoista, joiden takakontti on auki ja puskuriin nojailee karvahattuinen mies.

Metamfetamiini[muokkaa]

Metamfetamiini on suosittu nenäntukkoisuuden aukaisija, se on aktiivisena aineosana mm. Vicks Inhaler-käsikauppaitsehoitolääkkeessä.

Tunnettuja amfetamiinikuurittajia[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]