Hiktionary:A

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Alkuaine)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Help-books-aj.svg aj ash 01.svg
Tervetuloa Hiktionaryyn, Hikipedian kadonneeseen sisarprojektiin, jonka tavoitteena on määritellä kaikki se, mikä olisi parasta jättää määrittelemättä.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö *

A niin kuin andropaussi

Aaltopahvi

Monikerroksinen poimutettu pahvirakenne, jonka keksi Alvar Aalto vuonna 1926.

Aaltopelti

Jakomäkeläinen sisustusmateriaali. Käytetään näyttävien tilojen sisustamiseen. Käytännöllinen.

Aamuherätys

Se juttu jota kaikki inhoavat ja jonka johdosta yleensä purkavat vihaansa rikkomalla herätyskellon tai juomalla itsensä niin krapulaan, ettei tarvitse mennä töihin. Esimerkki:

Pirrpirr!!!
Stna viel kymmene minuuttii prkl..........!!!

Aamulehti

Tamperelainen päivälehti, ei siis aamulehti. Pitkälti vastuussa Matti Apusen urasta ja näkyvyydestä. Jussi Halla-ahon shitlistalla, kuten suurin osa Suomen lehdistä.

Aamulehti (pienellä alkukirjaimella)

Aamulla ilmestyvä lehti eli iltapäivälehti. Päivälehti ilmestyy yöllä.

Aamutuima

Päättäväisen heräämis- ja virkeyskeskeinen mielentila tai tunnelma varhain aamulla.

Aamuvirkku

Vihattava tylsimys, ellei ole myös illanvirkku. (Yleensä ei ole.) Jostain syystä myös postagraarinen yhteiskunta toimii tämän perverssin henkilön vuorokausirytmin mukaisesti. Kunnollisella ihmisellä on harvoin perusteita herätä ennen puoli kymmentä; todella merkittävät ihmiset, kuten René Descartes, viimeistelevät aamiaisensa aikaisintaan puolilta päivin. Jotkut ihmiset kärsivät vakavasta aamuvirkkudesta, johon he eivät voi itse vaikuttaa. Tällöin on suositeltavaa käyttää lääkkeitä, kuten Alkoholi, jonka runsaan käytön jälkeen on mahdollista nukkua pidempään, koska se vaikuttaa aivoihin sammuttamalla ne.

Abortti

Ennakkosensuurin äärimmäinen muoto.

Absintti

Absintti on virvoitusjuoma ja unilääke, joka saattaa aiheuttaa käyttäjälleen muistinmenetystä ja/tai unissakävelyä.

Absolutisti

Absolutisti on henkilö, joka esimerkiksi seuramatkoilla ulkomailla pilaa kaikkien mukanaolevien reissun tyrkyttämällä absolutismia toisillekin. Tämä ilmenee muun muassa baaritiskillä, missä absolutisti häpäisee muut mukana olevat suomalaiset tilaamalla aina ruotsalaista Absolut-votkaa.

Absoluuttinen nollapiste

Tämä hukkapätkä kertoo jonkin alhaisen jääkiekkovitsin. Sen sijaan artikkeli Absoluuttisesta Nollapisteestä määrittelee kotoisia esineitä käyttötarkoituksen mukaan ja suorittaa käytäntöön viittaavia yläkäsitemääritelmiä.

Absoluuttinen nollapiste on matalin lämpötila, joka voidaan saavuttaa mikroskooppisessa järjestelmässä. Ennen viisaat ja suuret tiedetyypit uskoivat sen olevan 0 kelviniä, mutta nykyään se määritellään Mikael Ilmaveivi Granlundin ruumiinlämpötilan mukaan (Bratislavan sopimus 2011). Tämä johtuu siitä, että hän on kylmäverisin jätkä mitä maailmankaikkeudesta löytyy. Ruumiinlämpötilan on tiedemiesten arvion mukaan oltava alle -10 Kelviniä. Muuten ilmaveivimaalin tekeminen Venäjää vastaan jääkiekon MM-kisojen välierässä on mahdotonta.

Achtung!

"Achtung!" [arghtungenschweitz!] on yleisin Saksan kielen lainaus, joka tarkoittaa: "Olen pukeutunut pelkkään kuplamuoviin".

Adjektiivin taivutus

Adjektiiveilla on yleisesti kolme (3) muotoa. Superlatiivi, komparatiivi ja akkusatiivi. Järjestyksestä ja nimi]en paikkansapitävyydestä ei ole varmuutta. Asiaa ei kyetä nykytiedolla selittämään tarkasti, mutta ehkä tiede tuo muutoksen asiaan.

Esimerkkejä (järjestys satunnainen):

Ahdasmielinen

Ahdasmielinen, adj. Henkilö, jonka periaatteet eivät jousta minun mieltymysteni suuntaan.

Ahdistus

Ahdistuneisuus on sitä, kun ihminen tuntee suurta mielipahaa jostain. Ahdistuneisuuden oireita ovat itku ja/tai nyyhkytys sekä mahdollinen hammasten kiristys ja pe(e)lon tunne. Jos ahdistuneisuutta ei hoideta, ihminen rutistuu kasaan ja joissakin tapauksissa yksinkertaisesti hukkuu ahdistuksen loputtomaan mereen. Ahdistuneisuuteen ei kuitenkaan edes ole oikeaa hoitoa, joten koeta pitää mieli virkeänä. Tunnetaan myös nimellä ANGST.

Filosofinen tutkimus on jo jonkin aikaa pitänyt todennäköisenä, että ahdistuksen lähde on olemattomuus, lopun mahdollisuus. Perusteluna mainitaan yleensä, että koska ahdistuksella – toisin kuin pelolla – ei ole havaittavaa lähdettä, on loogisestikin ahdistuksen aiheuttaja olematon. Tällainen päättely on tärkeille kokemuksille läheistä ja auttaa kohtaamaan elämän siten, että se tutustuttaa vitutukseen.

Ai

AI?

Ai on huudahdussana, jota käytetään esim. kun varvas kohtaa terävän kulman tai joku lyö leukansa rystyseen. Ai on myös eräs hoksautus-sana käytännön hoksaamisesta: "Ai, no enpäs tuota edes huomannutkaan". Näistä homonyymeistä jälkimmäinen voi myös olla vittuileva.

Ai on myös japaniksi rakkaus, joten harkitse ennen kuin käytät sitä sanaa tilanteessa, jossa paikalla on japanilaisia. Ai-do tarkoittaakin rakkauden tietä, eikä I do (it, that, something), minä teen (sen, ts. jonkin asian).

Aivopieru

Aivopieru eli flatus cerebralis, verraten yleinen informaatiogastraalis-neurologinen häiriö. Ylikäyneen informaatio- ja asennekuona-aineksen paineistettu purkautuminen suuontelon kautta tai tekstuaalisesti. Itsediagnosointi mahdotonta.

Aivosolut

Aivosolut ovat niitä, jotka päättävät, mitä teet. Myös aivosolujen määrä voi vaikuttaa asiaan, niinkuin olemme huomanneet. Aivosolujen sisältöön vaikuttavat opitut asiat, seura ja ruoka. Niinpä voimme aina katsella, mitä muilta puuttuu. Älykkyysosamäärä liittyy aivosoluihin. Aivosolut vipeltävät erittäin nopeasti pääsi sisällä, ja yleensä, jos ne vipeltävät liian nopeasti, tunnet kovaa päänsärkyä. Sanotaankin, että liika ajatteleminen kuivattaa aivot käppyrälle. Usealla ihmisellä on nykyään migreeni, joka johtuu siitä, että kaksi aivosolua törmäävät yhteen.

Persialaiset ajatollat ovat tunnettuja vaaleasta, karkeasta karvastaan.

Ajankohta

Ajankohta on käsite, jolla ilmaistaan aikaa, jota kuitenkaan ei pystytä osoittamaan tahi näyttämään muuta kuin kuvaannollisesti. Aika on epäkonkreettinen käsite, jonka yhteydessä saatetaan puhua myös epäkonkretiallisista tieteenhaaroista. Kaikilla näillä haaroilla on kuitenkin selvä yhteys aikaan, joten käsitteen käsitettävyys ulottuu useimmiten esimerkiksi aikajanan kaltaisiin osoittimiin.

Ajatolla

Ajatolla t. ajatollah (Ayatollah ayatollah), Irakissa, Iranissa ja Libanonissa tavattava suuri, karvainen nisäkäslaji, joka tuottaa jafarilaisen koulukunnan tulkintoja, fatwoja ja taantumusta. Ajatollat ovat käheä-äänisiä ja yksisilmäisiä petoja, jotka lisääntyvät partenogeneesin kautta: laji koostuu pelkästään koiraista. Jalostajat ja tiedemiehet ovat yrittäneet vuosikymmenet keksiä tälle paikoin runsaslukuiselle lajille hyötykäyttöä, jota ei kuitenkaan ole toistaiseksi löydetty.

Ajokortti

Ajokorttia tarvitsee yleensä ajokoira, joka ajaa jänistä. Autolla ajamista varten ajokoira ei tarvitse ajokorttia vaan ajohanskat. Amis tarvitsee myös ajokortin, jotta voi osallistua autolla-ajamiskerhon toimintaan.

A-juna

Rantarataa pitkin Leppävaaraan ihmisten aikaan kulkeva juna, jolla on harvinaisen rauhallista matkustaa töihin tai kunnollisena kansalaisena yhden keskioluen jälkeen kotiin ennen keskiyötä. Nistitkin pitävät turpansa kiinni, koska kaikkien asemien asukeilla on luontainen auktoriteetti Huopalahtea (subuliiga) ja Pasilaa (kytät huolehtivat) lukuunottamatta.

Akatalepsia

Akatalepsia (kr. α̉ + καταλαμβάνειν) on useimmille ihmisille käsittämätön tapa ilmaista käsittämättömyytta tai kyvyttömyyttä käsittää. Akatalepsia ei merkitse jonkin tietyn käsittämättömäksi mielletyn asian, kuten leivän käsitteen tai Suomen Keskustan kannatuksen, käsittämättömyysominaisuutta, vaan se tarkoittaa kaikkien asioiden täydellistä, kattavaa ja kokonaisvaltaista käsittämättömyyttä. Jonka vallitessa muille käsitteille ei ole oikeastaan tarvetta.

Ala-arvoinen

Ala-arvoinen, adj. Argumentti, jota en halua käsitellä. Jussi Halla-ahon suosikkiadjektiivi. Sattumalta myös hänen vahvin tyylilajinsa.

Alakulttuuri

Verrattavissa yläkulttuuriin. (Katso pullamössö.)

Alapesu

Miesten juttujako. sukupuolen suorittama jokapäiväinen toimenpide, jossa poistetaan pöly ja muu roska esinahasta. Yleensä alapesu suoritetaan saippualla ja vedellä. – Kovat jätkät suorittavat sen rikkihapolla ja teräsharjalla.

Alapäähuumori

Kullakin alalla tyypillisesti esiintyy työntekijän pikku päässään kehittelemää huumoria, jonka taso vaihtelee yleensä yksilöstä riippuen suuresti.

Alasin

Alasin on valtavan iso ja painava metallinen möykky, joka joutuu melko usein hakattavaksi ilkeiden seppien toimesta isoilla vasaroilla. Alasinta käytetään usein törkeästi hyväkseen metallisten mutkilla olevien asioiden suoristamiseen.

Alemannit

Alemannit, alk. ale-maanit, olivat innokkaasta tarjousten metsästyksestään tunnettu germaanikansa, joka asui Etelä-Reinillä tunkeutuen toistuvasti Galliaan, Helvetiaan ja roomalaiseen Germaniaan alennusmyyntien villitseminä. Alemannien mailla on saksalaisen nuukuuden alkukoti, ja siellä on perustettu myös Spar ja Lidl. Saksa tunnetaan yhä monella kielellä halpojen hintojen metsästäjien maana, esim. ransk. Allemagne, esp. Alemania ja ruots. Realand.


Alfred Nobel

Alfred Nobel ei ollut mikään ruudinkeksijä, sillä hän keksi dynamiitin.

Ali-ihminen

Ali-ihmiset eli humanoidit ovat ihmisen kaltaisia, mutta eivät kuitenkaan keskivertoihmisen veroisia. Ali-ihmisiin kuuluvat mm. muumit, Aku Ankka ja Mikki Hiiri sekä väitetyt avaruusoliot. Natsien kaltaiset idiootit halveksivat ali-ihmisiä ja käyttivät sitä pilkkanimenä juutalaisille, mutta kuten kaikki tietävät, tämä oli hyvin alentavaa ja loukkaavaa sekä juutalaisten että oikeiden ali-ihmisten, kuten Ankkalinnan sarjakuvamaisen väen ja leppeässä humanistisessa idyllissä elävien muumien mielestä.

Alkoholijauhe

Kyllä, kuulit aivain oikein. Tämä pulveri täyttää veroilmoituksesi ja on seuranasi yksinäisinä Kummeli-iltoina.

Alkoholistihuolto

Alkon täydellinen nimi.

Alkoholitiiviste

Katso pontikka.

Alkuaine

Aineet, jotka ovat olleet jo aikojen alussa, luokitellaan alkuaineiksi. Alkuaineet sisältävät vain samanrotuisen alkuaineen atomeja.

Alkuasukas

Tyyppi, joka muutti paikkaan ennen muita.

Alkuluku

Alkuluku on luku, joka on jaollinen toisella alkuluvulla. Alkulukuja ovat toiset alkuluvut. En jaksaisi tai hienommin sanottuna viitsisi kirjoittaa enempää, mutta tuo jono jatkuisi samalla lailla koko ajan...

Muutamia alkulukuja: 4, 8, 12, 16, 20

Alkuluku voi myös olla luku, josta esim. avaruusaluksen lähettämisen lähtölaskenta aloitetaan: 10, 9, 8 jne.

Allahu Akbar

Allahu Akbar (tyyliteltynä "ALLAHU AKBAR!") on arabiankielinen huudahdus, joka tarkoittaa yleisemmin "Allah on suurin" tai "Hei, mun pommi toimi!".

Allikkosalakkatappiomieliala

Ks. Hiktionary:K#Kultakalapessimismi

Almanakka

Modernina aikakautena tarpeeton kansanperinteellinen artefakti, keltainen vihko, joka sisältää painetussa muodossa muista lähteistä kätevämmin löytyvät tiedot ensiarvoisen tärkeistä asioista, kuten nimipäivistä, astronomisista ilmiöistä (esim. auringon nousu- ja laskuajankohdat), liputuspäivistä ja siitä, mikä viikonpäivä millekin päivämäärälle osuu. Almanakka on siis täsmälleen sama asia kuin tuiki tavallinen kalenteri, mutta maksaa ekstraa ja elättää Helsingin yliopiston tarpeettominta osastoa, almanakkatoimistoa, jolla ei oikeasti ole mitään muuta tehtävää kuin kopioida kaikkien tiedossa olevat asiat uudelleen joka vuosi jälkeen Vapahtajamme Kristuksen syntymän. Vuosina 1809–1995 Turun Akatemia ja Helsingin yliopisto omistivat yksinoikeuden almanakkoihin ja kalentereihin, koska Henrik Gabriel Porthan keksi ja patentoi vuonna 1803 viikonpäivät, etunimet, kuun vaiheet, auringon nousu- ja laskuajat Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa, Sodankylässä ja Utsjoella sekä toripäiväluettelot. Almanakkaa ei tarvita yhtään helvetin mihinkään, ja sen käyttäjien keski-ikä on 97 vuotta. Almanakka on pitänyt vuosikymmenet pintansa yhtenä huonoimmista mahdollisista joululahjoista.

Almu

Maksusuoritus, jolla saa 2 minuuttia hyvää omatuntoa.

Ameeba

Ameeba, tai jos haluat erottua joukosta, ameba (jolloin kaikki tosin olettavat sinun vain typottaneen sanan), on alkeellinen yksisoluinen limaklöntti, jonka säälittävä elämä pyörii syömisen ympärillä. Toisinaan nämä merkityksettömät olennot liittyvät yhteen yhdeksi isoksi nuljaskaksi saavuttaakseen tavoitteensa rohmuta itselleen mahdollisimman paljon ravintoa. Ameebat eroavat ihmisestä lähinnä siten, että ne eivät harrasta seksiä, vaan lisääntyvät jakautumalla.

Ammatinvalinta

Satunnainen ja huonosti ohjattu prosessi, joka määrittää henkilön koko myöhemmän elämän.

Ammattimies

Ammattimies on työelämään liittyvä termi, jolla tarkoitetaan summittaisia mittauksia tekeviä ihmisiä. Jos vaikka tilaat ammattimiehen korjaamaan tiskikoneen letkun, tämä mittaa silmämittaisesti pätkän letkua, joka osoittautuu liian lyhyeksi. Ammattimies kiroaa, uusii yrityksen ja toistaa ensimmäisen vaiheen. Taas liian lyhyt. Seuraavaksi hän päättää pelata varmuuden päälle, ja lopputuloksena letkunpätkä on puoli metriä liian pitkä. Ammattimies kiroaa taas, vääntää ylimääräisen letkun mutkalle niin että se aina iltaisin pitää sitä omituista runkuttavaa ääntä, ja mutisee "...kaiken maailman asennuksista...". Tälläinen on ammattimies.

Ammattivitsi

Ammattivitsi on vain tiettyn ammatin harjoittajien keskeinen vitsi jonka he vain ymmärtävät. Esim:

Raksamies: "Mun piti laittaa talon seinään kaksnelosta, mut laitoinki kaks vitosta!!! RÖHÖHÖHÖ!!"

Hikipedian ylläpitäjät ovat joskus huomanneet itsessään impulssin kuvailla tosimaailman riemastuttavan absurdeja asioita Hikipedia-maailman persoonallisuuksiin ja teoksiin viittaavilla nimikkeillä. Tämä on ammattivitsin pelottavimpia ja potentiaalisesti maineelle haitallisimpia muotoja.

Ampiainen

Pääartikkeli: ampiainen

Epikurolainen argumentti jumalaa vastaan fyysiseksi tiivistetyssä muodossa. Vakuuttava.

Analogiikka

”Monethan on sanonut, että kun et ois vieny niitä risuja sinne niin ei ois näin käyny. Joo-o, eihän Estoniakaan olisi hukkunut, jos se ois pysynyt rannalla!”

~Risumies negatiivisesta julkisuudestaan[1]

Analogiikka on eräs logiikan haara, jolla on jotain tekemistä analogian kanssa. Analogiikka on kattonimi järjen päätelmille, jotka ovat jostain syvemmältä. Kyseessä on siis tieto, joka on peräisin sieltä, minne aurinko ei lähes tulkoon aina paista.

Siitä syystä, että suomalaiset eivät kaipaa tietoa, joka on kotoisin jostain analogisesta paikasta, tutkijat ovat aika olleet ja tulevat aina olemaan pitkälti sitä mieltä, että analogiikalla ei ole olemassa tulevaisuutta Suomessa.

Animesähkärikampaus

Tämä kampaus vaati muotoutuakseen tasavirtaa.

Animesähkärikampaus on kuuluisa animekampaus, joka tutkimuksien mukaan aiheuttaa sekavuutta, hourailua, optimismia tai vähintään omituisuutta. Kampausta on myös törkeän epärealistisissa ja jättimäisissä muodoissa, tällainen kampaus vaatii valtavan henkisen, fyysisen ja sosiaalisen valmistautumisen aamuisin. Kuuluisia animesähkärikampauksen omaavia henkilöitä ovat:

 • Naruto
 • Kakashi
 • Ryuk
 • L
 • Vegeta
 • 4000 muuta miespuolista animehahmoa

Anjovis

Anjovis on kala, jota esiintyy useimmiten vedessä ja leivän päällä.

Ankerias

Ankerias on ovela eläin. Se on liukas, ja sillä on epämiellyttävä taipumus ahtaisiin koloihin. Ankerias on siis vesi-elukka, mikä näkyy siitä, että se on kala. Tämä niljakas merenelävä on vakava uhka kaikille suolaisen veden eläimille, ja siksi onkin vain hyvä, että sitä esiintyy ainoastaan makean veden alueilla.

Annaaliseksi

Annaaliseksi on kerran vuodessa tapahtuva seksiakti. Monelle hikipedistille lienee tutumpi vuosikymmenen välein tapahtuva dekaadiseksi.

Anniskeluoikeus

Harvoille ja valituille suotu oikeus saattaa kanssaihmiset arvostelukyvyttömään tilaan lain suojeluksessa, maksusta tietenkin.

Ansioluettelo

Länsimaiden yleisimpiä valheformaatteja.

Antabus

A-klinikalta saatava "takaa kunnon kankkusen" -aine.

Antenniosasto

Antenniosasto on virallinen määritelmä kodinkoneliikkeen osastolle, josta voi hankkia itselleen antennin. Antenniosasto on myös epävirallinen määritelmä ulkoministeriön vakoiluosastolle. On epäilty, että Suomen ulkoministeriöllä olisi käytössään huippunykyaikainen dipolisalakuunteluantenni, jolla on mahdollista kuunnella ulkomaisia radiolähetyksiä.

Antiikki

 1. Hist. ajanjakso Välimeren ympäristössä n. 800 eaa.– 500 jaa.
 2. Tätisi paskainen lampunvarjostin jumalauta 1930-luvulta, tai ihan mikä tahansa, kun eivät sanat näemmä enää edes tarkoita mitään, saatana. Tosin jos esine on tehty v. 1949 jälkeen, se on todennäköisemmin kai retroa kuin antiikkia.

Antilooppi

Loopin (äänt. luup) eli silmukan vastakohta.

Antimaterialapio

Antimaterialapioita vaaditaan vuodenaikavaihtelun selittämiseen. Joka vuosi ostetaan lumikolia ja lapioita kauppojen hyllyt tyhjiksi, vaikka lapiot ovat monivuotisia käyttöesineitä; usein näyttääkin siltä, että se edellisvuoden aivan ehjä lapio ei vain enää ole missään päin varastoa. Varastossa on vain talvirenkaat, kastelukannu, polkupyörä ja epämääräinen kasa vaijereita ja johtoja ja muttereita. Ahneen markkinatalouden tanssittajat yksinkertaisesti valmistavat kulutusta lisätäkseen antimateriasta lumilapioita. Niitä levitetään pyörimään ympäri maailmaa ja kun ne joutuvat tekemisiin tavallisten lumilapioiden kanssa, tapahtuu annihiloituminen. Koska annihiloitumisessa vapautuu energiaa, kesäisin on talvea lämpimämpää ja valoisampaa. Lumilapioita käytetään, koska ei ole enää lumilapioita varaston perällä annihiloituviksi, joten on tullut kylmä ja kaikkialle alkanut kasautua lunta, jonka kanssa tarvitaan lapiota. Näin ihmiset ostoinnossaan ja haluttomuudessaan rämpiä hangessa varmistavat joka vuosi, että kesä koittaa jälleen.

Antirasismi

Mustien puolustajat on 1930-1940-luvulla toiminut järjestö. Hyvä esimerkki mustien puolustajista on Rolling Stonesin laulaja, joka tunnetusti laulaa "Paint It Black", sekä emot, jotka ovat vaatetuksen perusteella hyvin mustanpuhuvia ja uhraavat verta mustille (emme välttämättä edes puhu koirasta nimeltä Musti; sille uhraavat lähinnä gootit). Mustien puolustajat -järjestön toiminta päättyi Natsien tuhoamisleirillä kun heidät vietiin sinne maanpettureina. Mitään maata pettäneet, vaan rodun. Natsit ovat perkeleen tyhmiä.

Antisemitismi

Antisemitismi, 1. juutalaisten ilmeiseen synnynnäiseen paremmuuteen kohdistuva kateus; 2. (Israelissa) Israelin (erit. oikeistolaisen) hallituksen kritiikki.

Antisthenes

Sthenes on mulle velkaa jotain kaks euroo. Nyt mä soitin sille, mutta se ei edes vastannut. Niin mä tahdoin vaan sanoa, että vittu se on sitten homo jätkä!

A-olut

Parantava lääke krapulaan.

Apologetiikka

Apologetiikka on tiätsä niinku sitä että jos minä ja mun kaverit haukutaan jotain juttua vaikka jotain nimenomaista puuta esimerkiksi vaahteraa ja sitten sinä tuut sanoo että se on kyllä ihan hyvä vaahtera jonka haukkuminen on aiheetonta niin silloin sinä harjoitat apologetiikkaa eli olet apologisti eli puunhalaaja varmaankin kun pidät vaahterista, käsitätkö?

Apui

"Apui!" on periraisiolainen tapa tervehtiä.

Araknosyndikalismi

Araknosyndikalismi, poliittinen aatesuunta, joka korostaa hämähäkkien ammatillisen järjestäytymisen merkitystä. Suosittu ranskalaisen hämähäkkieläinten keskuudessa 1900-luvun alussa.

Aristoteelinen

Aristoteelinen, adj. Termi, jota käyttää yleisimmin Aristoteleen (384–322 eaa.) vastustaja tai kannattaja, joka ei tyypillisesti ole ikinä lukenut Aristoteleen teoksia.

Arkki (Nooan)

Raamatullinen merikelpoinen alus, jonka rakensi yksi mies perheineen, ja johon mahtui yli kuukauden ajaksi (1) kaikki maailman eläimet ja (2) näiden tuona aikana vaatima ruoka, ja johon vakavissaan uskoville aikuisille ihmisille ei jostain syystä saa nauraa pilkallisesti ja mitätöivästi, vaikka koko ajatus on läpeensä ja täydellisen idioottimainen.

Arkkipiispa

Arkkipiispa on kirkollinen virka, joka on perustettu täyttämään kaksi tehtävää: (1) osoittaa tavallisille piispoille, että nämä eivät ole maailman turhimpia ihmisiä; (2) tarjota piispoille mahdollisuus edetä urallaan. Arkkipiispan virka on Jeesuksen asettama siinä Raamatun kohdassa, jossa hän asettaa kirkolliset virat, organisaation, kirkolliskokouksen ja kolminaisuusopin. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa arkkipiispuus on leipäpappeuden korkein muoto.

Armahdus

Juridisen mielivallan hyväksytty muoto.

Aropupu

Aropupua tieteelisenä eläinlajina ei ole olemassa. Toisaalta mikään tutkimus ei kiistä lajin olemassaoloa. Tunnetuin sanan esiintymismuoto on sanontana "juoksee kuin aropupu".

Arvonlisävero

Ylimääräinen vero, jota peritään asioista, joilla on arvoa. Myös sotilas- ja oppiarvoista peritään arvonlisävero. Arvonlisävero ei ole tasavero, vaan tasa-arvonlisävero.

Arvon lisävero

Lisäveron muodollinen ja kohtelias puhuttelutitteli.

Ase

(Nyk. yl. ampuma-ase; muihin viitataan termeillä teräase, astalo jne.) Maailman jännittävin esine. Aseen läsnäolo muuttaa välittömästi jokaisen tilanteen. Suosittu psykoseksuaalinen fetissi. Ei tapa ihmisiä, vaan ihmiset, jotka saavat haltuunsa aseita, tappavat ihmisiä. Niillä aseilla. – Koska ase ei tapa ilman ampujan päätöstä tappaa, aseiden saatavuuden rajoittaminen siitä syystä, että se ilmiselvästi vähentäisi katkerien mielipuolien pimahdusjoukkomurhia, on törkeää rikkomista yksilönvapauksia vastaan, toisin kuin tulonsiirtojen kirjaaminen etnisen ryhmän mukaan tai maahanmuuttajien vapaan liikkuvuuden rajoittaminen kiristämällä sosiaalituista, jos tämä ei asu haja-asutusalueella kepulaisten suotyrannien riesana. Näin puhui Jussi Halla-aho.

Aseidenriisunta

Sodankäyntiä todella pahasti peloissaan oleville.

Asiantuntija

Asiantuntija on henkilö, joka on saavuttanut jumalankaltaisen erehtymättömyyden tietyssä aihepiirissä. Asiantuntijan sanotaan tuntevan tietyn asian. Asiantuntijan tuntema asia saattaa olla esimerkiksi joku Hikipediassa käsitellyistä aihepiireistä. Asiantuntemus antaa asiantuntijalle kompetenssin olla enemmän oikeassa kuin asiaa tuntemattomat maallikot. On jonkin verran väittelyä siitä, tunteeko asiantuntija maallikoita paremmin myös ne asiat, joita ei tunne.

Askeesi

Kieltäytymisellä mässäileminen. Tavoitteena tehdä vaikutus muihin ihmisiin.

Ask.fm

ASK.FM (ass.fm) on sivusto/sovellus, jonka tarkoituksena on haukkua kanssaihmiset maan rakoon. Kun kuitenkin erehdyt tekemään profiilin Askiin, sinun on tiedettävä, että saat keuhkoahtauman samalla sekunnilla, kun luot profiilin. Tulet myös huomaamaan olevasi ylimielinen huora. Aivan kuin kaikki muutkin askiin kirjautuneet idiootit.

ASK on niin suosittu siksi, että siellä voi haukkua ihmisiä (kuten parasta kaveriasi) nimettömänä homoksi, huoraksi, orgioita harrastavaksi kuusamolaiseksi pieneläimeksi tai miksi vain ikinä haluat.

Askin ainoa "hyvä" puoli on se, että voit vastata kommentteihin/kysimiksiin samalla mitalla. Varjopuolena tietenkin se, että sen joutuu tekemään nimellisenä ja siitä nousee tuhoton paskamyrsky, ja maineesi on mennyttä, mikäli et tee toista käyttäjää ja kehu sillä itseäsi pilviin.

Aspiriini

Aspiriini hoitaa juhlinnan jälkeisen päänsäryn sisäisesti nautittuna (ei liikaa tai puukonhaavat alkaa vuotaa) ja juhlien aikaisen ehkäisyn (HUOM! VAIN ULKOISESTI KÄYTETTYNÄ! Ks. ohje). Auttaa myös kun veivinheitto uhkaa ja rintaa puristaa (vain PUOLIKAS).

Astrofysiikka

Astrofysiikassa on kyse polarbearien eli jääkarhujen polaarisis-magneettisesta järjestelmästä, jonka avulla ne löytävät ja havaitsevat ns. kvanttihiukkasia jotka lävistävät maapallon. Astrofysiikka tutkii myös jääkarhujen pariittelumetodeja nykyisessä polarisaatiossa. KS. Rectum Polaris ns. revontulet jotka johtuvat jääkarhujen eritteestä joka leviää noin 30 000 kilometrin korkeuteen ja aiheuttaa otsokerroksen heikkenemistä.

Astronominen hämärä

Astronominen hämärä eli gastronominen hämärä vallitsee eräiden maiden, kuten Englannin ja Suomen ruokakulttuurissa.

Asymptootti

Masentavin kaikista matematiikan, geometrian ja analyysin ilmiöistä; suora tai käyrä, jota toinen käyrä tavoittelee ja lähestyy loputtomasti koskaan sitä saavuttamatta, ilmentäen osaltaan elämän yksinäisyyttä, vajavaisuutta, mielettömyyttä ja turhuutta. Kr. ἀσύμπτωτος, yhtymätön.

Atomi

Erittäin kätevä ja kompakti kokonaisuus, joita yhdistelemällä pystyy rakentamaan suurin piirtein kaikkea. Muinaisten kreikkalaisten mukaan atomi ei ole jaettavissa, mutta japanilaiset tietävät paremmin.

Autarkia

Autarkia (kr. αὐτάρκεια itsellisyys) on riippumattomuutta itsen ulkoisista tekijöistä ja tapahtumista. Kreikkalaiset filosofit pitävät tätä merkittävänä onnellisuuden ja mielenrauhan edellytyksenä. Autarkiaan eli totaaliseen omavaraisuuteen taloudessaan pyrkineet Mussolinin Italia, Hitlerin Saksa, Albania, Kamputšean kansantasavalta ja Pohjois-Korea ovat tunnettuja kansalaisensa itsenäisyydestä ja onnellisuudesta.

Autistipedofiili

Autistipedofiili on ihmistyyppi, jonka olemassaolo voidaan todistaa seuraavasti:

 1. On olemassa autisteja[2], transsukupuolisia ja pedofiilejä.
 2. Autistit ovat keskimääräistä useammin transsukupuolisia.[3]
 3. Transsukupuoliset ovat pedofiilejä.[4]
 4. Autistit ovat pedofiilejä. MOT.

Autojen korimateriaalit

Autojen korit rakennetaan yleensä eirilaisista aineksista joita löytyy autotehtaan takana, entisen ydinvoimalan jätemaalla, sijaitsevan kebab-pizzerian roskiksesta. Tästä syystä autot ruostuvat ja menevät muutenkin huonoon kuntoon. Parhaita esimerkkejä korroosiosta ovat vanhat Nissan Sunnyt, Toyota Corollat sekä Kiinan muuri.

Autoteollisuus sekä korin materiaalien kehitys alkoivat huimaan nousuun 26.9.86 erään ydinvoimalan lopettaessa toimintansa neuvostovaltaisessa Ukrainassa. Harmiksemme samassa kehityksessä "ydinjätteenä" syntyivät mopoautot.

Autonomia

Se, että valtionosalla on autonomia, tarkoittaa, että em. osa ei saa edes tukea valtiolta, vaan joutuu selviämään itse varastelemalla rajojensa ulkopuolelta. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Ahvenanmaa, Kiina, Texas ja Kongon Emokraaterinen Neuvostoliitto.

Avaruushiiri

Ei semmoista edes ole olemassa! Mitä sinä oikein kuvittelit hakevasi Hikipediasta, saatanan paviaani?!

Avidyā

Avidyā, sanskr. käsite. Merkitsee tietämättömyyttä, harhaa ja oppimattomuutta, esiintyy uskonnollisessa merkityksessä Upanišadeissa ja buddhalaisuudessa, missä merkitsee tietämättömyyttä todellisuuden todellisesta luonteesta pitäen useimmat ihmiset karman ikeessä. Sama asia kuin marxistinen väärä tietoisuus.

Avioero

Avioero on äkkinäisestä tunnetilan tai kliimaksin takia tapahtuva äkillinen toimi, joka johtaa elämänhalun uudistumiseen, palautumiseen tai voimistumiseen. Käsite on tiettävästi ollut käytössä kaikenlaisissa yhteiskunnissa, joissa keskustelupiirit ovat tunteneet fundamentalististen oppien mukaan järjestetyn yhteisön määritelmän.

Avokado

Avokado (esp. avocado), suom. asianajajahedelmä.

Sisällysluettelo

Viitteet