Aivoliitto

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aivoliitto on määrämuodoin vahvistettu kahden ihmisen välisen yhteiselämän muoto, jossa naimisiin mennään järkisyin, esimerkiksi halusta yhdistää kahden ihmisen tulot yhden vuokran maksuun sekä saada toisen kuoltua pääsy tämän rahavaroihin. Aivoliiton osapuolia kutsutaan aivopuoliskoiksi. Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuksien julistus sekä kansainväliset ihmisoikeussopimukset takaavat jokaiselle täysi-ikäiselle ihmiselle oikeuden mennä aivoliittoon. Käytännössä jokaisen valtion omat lait sääntelevät tämän oikeuden toteutumista tarkemmin.

Aivoliittoa määritellään aivoliittolaissa. Perinteisesti aivoliitto on määritelty oikean ja vasemman aivopuoliskon väliseksi liitoksi, joka vahvistetaan Jumalan ja seurakunnan silmien edessä erityisellä vihkimisellä ja aivokurkiaisella. Perinteisesti aivoliiton funktioksi on nähty se, että ei syntyisi aivottomia lapsia.

Ennen aivottomien lapsien syntyminen oli valtava häpeä, ja aivoliittoon mentiinkin pakosta vahingon sattuessa. Nykyisin aivottomiin lapsiin suhtaudutaan ymmärtäväisemmin. Monien mielestä avioliittokäsite pitäisikin laajentaa koskemaan myös samaa puolta olevien aivojen liittoa, ja tämä voitaisiin tehdä ilman vihkirituaalia ja aivokurkiaista. Tällöin puhutaan lyhytesti ja ytimekkäästi aivopuoliskoneutraalista aivoliittolaista. Tarjolla onkin myös siviiliaivoliittoon vihkiminen. Aivoliiton pitäminen perinteisenä on äärimmäisen tärkeää uskovaisille. Samoin kuin eugeniikan aikaan vammaisille ja kaatumatautisien aivoliitto -oikeuksia haluttiin rajoittaa.

Nyttemmin aivoliittolaki on nostanut suurta kohua, esimerkiksi Päivi Räsäsen esitettyä televisiossa ääneen sen, minkä kaikki muutenkin tiesivät. Hän kannattaa aivoliittoa, mutta vain perinteisellä tavalla. Hänestä muunlaiset aivoliitot ovat aivottomia. Toisaalta on hyvä muistaa myös maahanmuuton mukanaan tuomat vaikutukset. Kristillisissä kulttuureissa on kannatettu yksiaivoista liittoa, kun taas islamilaisessa kulttuurissa tilaa on myös moniaivoisille avioliitoille.