Abdullah (Saudi-Arabia)

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Abdullah bin Abdulaziz al-Saud
‏عبد الله بن عبد العزيز آل سعود
Abdullah of Saudi Arabia.jpg
Abdullahilla ei ole partaa; hän vain syö säännöllisesti öljyä.
Saudi-Arabian kuningas
vallassa 1. elokuuta 200523. tammikuuta 2015
edeltäjä Harun El Pullah
seuraaja Salman
syntyi 1. elokuuta 1924
Riad, Nejdin sultanaatti
kuoli 23. tammikuuta 2015
Riad, Saudi-Arabian kuningaskunta
puolue

Abdullah bin Abdulaziz al-Saud (1924–2015), Pyhäin Öljynporaustornein Suojelija, oli Saudi-Arabian kuningas vuosina 2005–2015. Hän peri kruunun velipuoleltaan Harun El Pullahilta, kun tämä kuoli akuuttiin vesipiipputukokseen vuonna 2005. Jo tätä ennen Abdullah oli toiminut lähes kymmenen vuoden ajan sijaishallitsijana, jotta hallitseva monarkki pystyi keskittymään paremmin harrastuksiinsa, elintasosairauksiin.

Abdullah oli modernin[1] Saudi-Arabian perustajan Ibn Saudin poika. Ei ole tarkkaa tietoa, kuinka mones poika. Arviot Ibn Saudin jälkeläisten lukumäärästä liikkuvat 50 ja 12 000 välillä. Abdullahilla itsellään on arvioiden mukaan nelisenkymmentä vaimoa ja vähintään saman verran poikia.[2] Saudi-Arabian vuotuisesta budjetista 53,1 % kuluu satojentuhansien kuninkaallisten elättämiseen, sillä jokainen poika tarvitsee oman palatsin, vähintään 25 vaimoa ja runsaasti palvelusväkeä. Jos trendi jatkuu, YK:n monarkianhallintakomitea varoittaa, että vuoteen 2050 mennessä Saudi-Arabian kuningassuvun kannattelemiseen tarvitaan neljä maapalloa.

Kuninkaana Abdullah keskittyi Saudi-Arabian monarkin normaaleihin velvoitteisiin, eli Marbellassa lomailemiseen ja lääkärikäynteihin Yhdysvalloissa. Hän pyrki myös virittämään maailman suurten uskontokuntien välille rauhanomaista dialogia. Abdullah on mm. vieraillut paavi Benedictus XVI:n luona Vatikaanissa, avannut varovaisesti yhteyttä buddhalaisiin sekä hindulaisiin johtajiin ja jatkanut myös maansa sovinnollista politiikkaa kieltää kaikkien ei-wahhabistis-sunnalaisten uskonnon muotojen harjoittaminen sekä sulkea islamin pyhät paikat vääräuskoisilta. Abdullah pyrki hallituskautensa lopulla sovittelemaan uskonnollisia kiistoja kinuamalla Yhdysvalloilta sotilaallista hyökkäystä Iranin kerettiläisiä shiialaisia vastaan.

Abdullah otti terrorismin vastaisen sodan vakavasti. Hän vastasi ääri-islamilaisen terrorin uhkaan pyrkimällä päihittämään terroristit äärimmäisyyksien alalla. Abdullahin valtakunnassa oikeaoppista islamia pidettiin arvossa: naiset eivät auton rattiin tai ylipäänsä muuhunkaan tartu, nenänkaivuusta rangaistaan käden katkaisemisella ja yli 200 ihmistä on mestattu heidän nähtyään profeetta Muhammedin kasvot unessa.

Arabimaissa vuoden 2010 aikana vallinneen kuohunnan aikana Abdullah oli suurimman osan ajasta rutiininomaisesti sairaalahoidossa, kuten hänellä on tapana viiden kuukauden ajan joka vuosi. Kuningas kuitenkin reagoi arabimaiden nuorison tyytymättömyyteen antamalla aseita ja sotilaita Bahrainin kuninkaalle epäpyhien protestoijien taltuttamiseen.

Kuninkaan terveydentila oli vakaa, tasaisen heikko. Hänen elimistönsä oli ainutlaatuisen laadukas, sillä suuri osa hänen suolistostaan oli korvattu kulta- ja platinaputkella. Tavoitteena oli muodostaa kuninkaasta täydellinen jalometallikyborgi, mutta hanke epäonnistui kuninkaan kuoltua ennen aikojaan.

Suomenkielinen Wikipedia tietää kertoa, että Abdullahia pidetään "suhteellisen vähän korruptoituneena arabijohtajana". Tämä on järkeenkäypää, sillä vaikea on lahjoa hallitsijaa, joka omistaa valtion jo valmiiksi ja hallitsee 21 miljardin dollarin henkilökohtaista omaisuutta.

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.

Viitteet[muokkaa]

  1. Sanaa käytetään tässä merkitsemään nykyistä; nykyaikaisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
  2. Paskat tytöistä.