Idea

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Aate)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Primitiivisinä aikoina ideat näkyivät yksinkertaisina valontuottovälineinä. Kuvassa luolamies saa idean.

”Maailman lamppu ihmisille eri aukoista kohoo.”

~Dante Alighieri, "Jumalainen näytelmä", "Paratiisi"

Idea on henkilön läsnäolosta johtuva ilmiö.[1] Idea ilmenee siten, että idean saaneen ihmisen pään päälle pumpsahtaa valaiseva hehkulamppu. Idean ilmeneminen on aikaisemmin ollut erimuotoinen. Alussa se oli kiiltomato, josta päästiin savuavasta liekistä tuluskipinöihin, kynttilöihin ja soihtuihin. Nykyään hehkulampun muotoiset ideat ovat pikku hiljaa vaihtumassa energiansäästölamppuihin ja tulevaisuudessa ne mahdollisesti korvautuvat laservalonheittimillä. Tämä johtuu siitä, että ideat kehittyvät aikaisempien ideoiden pohjalta. Ideoiden lisääntyvä monimutkaisuus johtaa teknillisempään ja kirkkaampaan valaisuun, ja koska yksi idea voi leimahtaa vain kerran ennen kuin se tulee tekijänoikeuslain tuntemaan piiriin ja koska helppoja ideoita on helpompi keksiä, on helpot ideat jo käytetty ja valaistuksen sekä kerskavälkkyyden kasvattaminen idealampulla ja tiedon valolla vaatii yhä enemmän työtä ja monimutkaisempia ajatuksia, jotka johtavat hienompiin valoefekteihin.

"MITÄ JOS LÄHETETETTÄISIIN IHMISIÄ SIPERIAAN?!?"

Koska idean uusiokäyttö muuttaa välähdyksen plagioiduksi virheeksi, joka ainoastaan nöyryyttää sen käyttäjää, ideat, joita on vain rajallinen määrä, muuttuvat harvinaisemmiksi ja harvinaisemmiksi. Nykyään ne ovat niin harvinaisia, että harva ihminen on kohdannut ideaa käytännössä ikinä tai missään muodossa. Näköhavaintoja ei enää juurikaan ole, mutta erinäköisiä kuulopuheita aiheesta sentään kuulee. Harvinaisuudestaan huolimatta ideoita pidetään arvossa, etenkin sähkökatkoksen aikana ja pimeissä luolissa.

Aate[muokkaa]

Aate on idea, jota on viety hieman pidemmälle joko alkuperäisen keksijän tai sekavan hännystelijäjoukon toimesta. Esimerkiksi antiikin Kreikassa joku tuntematon mieshenkilö sai päähänsä idean, että nuoret pojat ovat seksuaalisesti hyvin haluttavia. Myöhemmin tästä muotoutui aate nimeltä pedofilia. Vastaavasti eräs preussilainen kaveri sai hassun älynväläyksen kapitalismin järjettömyydestä, ja myöhemmin joukko -lin-tavulla nimensä päättäviä henkilöitä kehitteli siitä edelleen kommunismin.

Aatteissa on se ainutlaatuinen puoli, että toisin kuin idean kannattajien, aatteen kannattajien ei välttämättä tarvitse tietää mitään alkuperäisestä ideasta, kehityksestä aatteeksi eikä oikeastaan edes koko aatteesta. Toisinsanoen henkilö voi surutta liputtaa uusnatsien värejä tutustumatta edes alkeellisimpiin geneettisen periytymisen perusasioihin.[2]


  1. Sitä ei tosin voi käyttää inhimillisyyden määrittelijänä, koska harva meistä on saanut ideoita. Sinäkin vain möllötät, etkä tuota ainuttakaan ajatusta, joka ei olisi tekijänoikeusjärjestelmän tiedossa. Harva meistä tuottaa uusia sinfonioita tai muita ideoita.
  2. Eikä edes kansallissosialistiseen perinnöllisyystieteeseen, joka voisi tuottaa jännittäviä yllätyksiä oman elämän elinarvoisuudesta.

Katso myös[muokkaa]

Ideas.jpg