ABC!

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta ABC)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
aluksi oli brittiläinen synapopbändi ABC, josta soveltuvat osat sovellettiin alueosuuskauppojen palvelukseen?
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
ABC!-asemilla kuten muissakaan S-ryhmän toimipaikoissa, Matti Vanhanen EI OLE kirosana?

ABC!-huoltoasemaketju on S-ryhmän ja kunnallispolitiikan yhteistyön ilmenemismuoto nyky-Suomessa. ABC!-asema nousee aina silloin ja sinne, missä sen ei lakien ja asetusten mukaan pitäisi olla mitenkään mahdollista – ja silti se on. ABC!-ketjun päättävät voimat on pirullisen ovelasti hajautettu maa– ja metsäkylille erilaisiin lautakuntiin ja hallituksiin, joissa sulle-mulle -periaatteella tehdään päätökset ja julistetaan julkisuuteen kaiken tapahtuneen yhteisen hyvän nimissä. Osuuskaupparyhmittymässä hyvä-veli -järjestelmää ei virallisesti ole olemassa, joten sulle-mulle-tyylin koplaaminen kuulostaa huomattavasti harmittomammalta.

Menetystarina autoilijan kannalta[muokkaa]

Tyypillinen ABC!-asema

ABC!-asemilta saa hokkus pokkus bonusta. Osuuskauppa on keksinyt nostaa hintoja, jotta voisi maksaa siitä osan takaisin. Tämä yksinkertainen yhtälö pitää asiakastyytyväisyyden mitä korkeimmalla tasolla, vaikka se tosiasiallisesti on nopearytmistä tulonsiirtoa osuuskaupan käyttöpääomaksi. ABC!-asemilta saa roskaruokaa ja elintarvikkeita kioskihinnoin. Lisäksi ylityöllistetyt ja alipalkatut kahvilatyöntekijät pinnistävät voimansa äärimmilleen vääntäessään naamalleen sen asiakaspalvelukurssilla peilin edessä harjoitetun muovihymyn, joissa säröjä ei sallita. Bensiiniä ja autotarvikkeita toki on tarjolla, mutta todellisen ongelmatilanteen kohdattua ABC!:n asiakasta hän jää hinausauton avun varaan, jonka hankkiminen ei ole ABC!:n tehtävä - eikä siitä sitä paitsi edes saa bonusta.

Maisema-arvot Lähde?[muokkaa]

ABC! sijaitsee useimmiten vesistön äärellä tai muutoin alun pitäen puistoalueeksi kaavoitetulla alueella. Tällä on tarkoitus viihdyttää asiakasta mahdollisimman hyvin, koska virkistäytyminen veden ääressä ehkäisee stressiä, väitetään. Veden äärelle rakentaminen on ABC!-ketjun etuoikeus ja perustuu siihen, että osuuskaupan jäsenten äänivalta on rajallinen ja silti he haluavat kuitenkin samankaltaisia asioita.

Arvot Lähde?[muokkaa]

ABC! on olemassa ns. sitoutuneita asiakasomistajia varten. Sitoutunut asiakasomistaja on luopunut vapaasta harkinnastaan ja ajattelukyvystään, jotta voisi saada hokkus pokkus bonusta. Kun bonus täyttää tajunnan, sen edestä ja sen hyväksi voi vaikka taistella. Osuuskaupat käyvät kiivasta sapelinkalistelua pelotellakseen hiljaisiksi oikeuksiensa perään kyselevät yksityiskauppiaat. Tähän on olemassa selkeä peruste, koska osuuskaupat uskovat itsellään olevan merkittävän ns. sidosryhmäedun.

Teinien luvattu maa[muokkaa]

Koska useimmat Suomen ABC!:t ovat auki ympäri vuorokauden, on lähes itsestään selvyys, että sen kansoittaisivat jossain vaiheessa teinit ja heidän 26-vuotiaat poikaystävänsä. ABC!:llä on paljon pelikoneita, myynnissä energiajuomia ja roskaruokaa, joten siellä on periaatteessa kaikki mitä perusteini tarvitsee elääkseen. Vuoden 2009 lähestyessä jo 22:ssa myymälässä on ruvettu antamaan teininampumislupia, jotta ylikansoitus ei leviäisi enää lähemmäksi kaupunkeja ja niiden keskustoja. Nykyisin teininmetsästyskausi onkin jo niin suosittu harrastus normaali ihmisten keskuudessa, että kausi kestää syyskuusta huhtikuuhun ja lupia on menetty jo 20 000. Joten jos näet teinin Joulun tienoilla, älä epäröi ampua.

Alueellinen sijoittuminen[muokkaa]

ABC!:n riivaamia seutuja ovat lähinnä Kehä kolmosen pohjoispuoliset alueet. Kyseisillä seuduilla palvelutarjonta on jo valmiiksi ollut puutteellista tai peräti olematonta joten äklönvärisen konseptin on ollut helpointa penetroitua suomalaiseen hallalyömään korpimaisemaan savisen pellonreunaan routakuoppaisen valtatien varteen. Helsinkiläisten snobien mielestä sikäläinen muka eurooppalainen kahvilakulttuuri on siellä rajoittanut ABC!:n laajempaa esiintymistä, mutta kuten mainittu muualla Suomessa kansa saa nauttia paahtimon lattialta lakaistun kahvipölyn, kenkien mukana tulleen koiranpaskan ja muun tomun hivelevästä aromista.

Katso myös[muokkaa]