Škoda

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Uusi Skoota, Neljä pyörää ja pottuloota”

~Mainoslause.

”Fiat ja skoda teki yhteistyötä, pian tuli auto nimeltä fiasko”

~Shekkien oma alikansallinen "kulkuväline"valmistuslaitos.

”Mitä yhteistä on Skodalla ja kylpyammeella? – Kummastakaan ei kehtaa nousta yleisellä paikalla.”

~Totuus

”Missä skoda kulkee nopeiten? Autojunan katolla”

~"Onnellinen" Skodan omistaja.

”Pirkkavolkkari”

~Yleisesti käytetty nimitys.

”Skodasta on tullut uusi turbomalli. Nyt siinä on polkimet takapenkilläkin”

~Skodan omistaja naapureilleen.

”škoda f. 1. häpeä, sääli; 2. vahinko; 3. vahinko, harmi”

~Wiktionaryn määritelmä Škodasta.
Skoda Havoritista meni kansipahvi keskellä Saharan autiomaata. Mikä avuksi?
Uudet, lähes suoraan tehtaalta tulleet, kulkineet sivistyneesti odottamassa huoltoon pääsyä.

Škoda on yksi eurooppalaisen Volkswagen Groupin automerkeistä. Yhtiön historia ulottuu aina 1800-luvulle asti. Škodan kotimaan Tšekkoslovakian jouduttua Toisen maailmansodan seurauksena Neuvostoliiton valtapiiriin, yrityksen tehtäväksi jäi tuottaa luokatonta romua muihin kehitysmaihin, kuten esimerkiksi Suomeen. Sosialismin romahtaminen 1990-luvun taittessa ei muuttanut tilannetta, vaan sen lisäksi autojen muotoilusta tuli entistä hengettömänpää, mitäänsanomatonta ja munatonta. Saksalaisen Volkswagenin ostettua Škodan sosialismin konkurssipesästä päätettiin vanhan itäautomerkin imago muovata nykyaikaisemmaksi. Uuden sukupolven Octavian esittelyssä pyrittiin luomaan kuva melkein saksalaisesta laadusta ja silti edulliseen hintaan. Tämän katalan juonen moni tyhjätasku Suomessa nielaisi purematta. Monelle autonostajalle saatiin luotua illuusio että nyt tuli tehtyä hyvät kaupat ja saatiin luotettava järkiauto. Monelle se aiheutti niin pahoja traumoja että heidän täytyi jankuttaa asiasta lakkaamatta jokaiselle eteensä sattuvalle vastaantulijalle.

Škodan nykyinen mallisto kattaa laajan valikoiman emoyhtiö Volkswagenin traagisimpia teknisiä epäonnistumisia vuosikymmenien varrelta. Entisen, ei niinkään luotettavan takamoottorin lisäksi Škodan kuljettajat saavat nauttia edistyksellisestä TDI tekniikasta, jossa pumppusuutinten, turbon, jakohihnan ja öljypumpun luvataan kierrättävän itse itsensä alle 100 tuhannen kilometrin. Öljynkulutusta on onnistuttu leikkaamaan nykyvaatimusten mukaisesti alle kolmeen litraan sadalla kilometrillä.

Škoda populaarikulttuurissa[muokkaa]

Škoda mainitaan Harri Nykäsen kirjoittamassa romaanissa Raid ja pelkääjät. Siinä tarinan päähenkilö Raidin krapulan kuvaillaan olevan niin paha, että hänen koko vartalonsa tärisi kuin Škoda mukulakivikadulla.

Mallisto[muokkaa]

Fabio, lienee italialaiselta casanovalta peritty v. 1819.

Oktaavia, uusimmissa malleissa tilaa jopa kolme oktaavia. Alkuperäinen versio olikin paljon parempi, mutta ei hääppöinen.

Superman, ei esittelyjä kaipaa.

Doomster, ilmeisesti Kiinan markkinoille suunniteltu kudontakone.

Havorit, maailman kaunein auto.

Takamoottorimallisto, pyörillä kulkeva lepäävä kannentiivisteiden tuhoamiskone

Hvormanni, on hermojenkestävyyshanke miehille, auton tekniikka vaatii hermoja ja miettimistä. Myydään Englannissa sananmukaisesti nimellä Skoda Forman, suomennettuna loota miehelle.

Hvelitsia (joissain maissa myös myyntinimellä Helisijä), nimetty maailman rumimman naisen, Hvelitsian mukaan, kenestä auton muotoilussa on otettu mallia.

RS (Rahat Sulta) -mallisto, Skodan "tuunausmallisto". Oikeasti se on huijausta, autossa ei ole suorituskykyä sen enempää, vaan kuski kiihtyy ja luulee auton kiihtyvän samalla. Lavasteena toimii myös heikko alusta, joka mukamas päästää kiihtymysäänet kuljettajan korviin. Oikeasti alla jylisee vain normaalisti maantie. Mittarikin valehtelee.

Ajaminen[muokkaa]

Näillä tuntee todella ajaneensa. Vaatii kanttia lähteä ajelulle, mutta suuri on se helpotuksen tunne, kun pääsee ehjänä perille. Vastaavaa kokemusta ei hevillä muilla kulkuneuvoilla saa.

Ajaminen vaatii niin taitoa kuin jalka- ja käsivoimia. Ajaminen on kuin heittäisi vasaraa varsi edellä, niinkuin entinen isäntä vanhasta mallistaan aikoinaan kommentoi.

Tekniset tiedot[muokkaa]

  • Huippunopeus: 140 km/h (autojunassa)
  • Iskutilavuus: 3,5 takaiskulla
  • Omapaino: max. 85 kg kuljettajalla ja 65 kg matkustajalla
  • Keskikulutus: 2 hermot/matka (omat ja vaimon)
  • Kiihtyvyys 0-100: 2 sek (vaimolla)

Varusteet[muokkaa]

  • Talven turvalukitus pitää ovet tiukasti kiinni pakkassäässä. Enää ei edes omistajan tarvitse huolehtia autoon pääsystä tai sieltä ulostautumisesta, sillä ovet pysyvät kiinni avausyrityksistä huolimatta. Joissakin erikoisvarustelluissa malleissa on saatavana myös järjestelmä, joka takaa sen, että vaikka sattuisitkin vahingossa saamaan talvipakkasella oven auki, et varmasti saa sitä kiinni ennen, kuin olet ajanut 2 kilometriä pitäen toisella kädellä ratista ja toisella yrittäen pitää ovea kiinni niin, ettei se aukea moottoritiellä 80 km/h vauhdissa.
  • Kaksipykäläinen jarrupoljin tekee jarruttamisesta vaivatonta. Painat vain jarrua riittävästi, niin mitään ei tapahdu ennenkuin jarrutus aloitetaan täydellä lukkojarrutuksella.
  • Ekologinen ilmastointi pitää sisätilat mukavan viileänä kylmällä ilmalla. Lisäksi ilmastointilaitteen mukana saat myös mukavan, lähinnä palosireeniä muistuttavan ulina-äänen (vaikkakin ääni on palosireeniä 528 kertaa kovempi), joka varmasti pelästyttää kaikki vastaasi tulevat ihmiset ja saat syytteen ihmisten ahdistelusta yleisellä paikalla.

Varaosat[muokkaa]