Idiootti

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Ääliö)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Stop hand.png Idiootti on julistettu idiootiksi Yhdistyneiden kansakuntien
Ole oma itsesi, ja se riittää” -julistuksen liian kirjaimellisen noudattamisen vuoksi.
Jani Mäkelää pidetään tyyppiesimerkkinä aggressiivisen idioottimaisesta yksilöstä.

”Idiootteja on monenlaisia. Niitä, jotka kärventävät partansa kynttilässä, sekä niitä, jotka viiltelevät kirjoja.”

~Adolf Hitler

Idiootti (muinaiskreikaksi ἰδιώτης, idiōtēs eli yksilö, yksityishenkilö, kansalainen) on nykyisessä merkityksessään loukkaava ilmaus, jolla tarkoitetaan vandaalimielistä tai tyhmää ihmistä. Arkikielessä "idiootiksi" voidaan sanoa ketä tahansa, joka tekee puhujan mielestä jotain tyhmää tai sellaista, joka ei ole kyseisen puhujan mieleen. Idioottia pidetään yleisesti älykkään ihmisen vastakohtana. Älykäs idiootti on kuitenkin poikkeus tähän sääntöön.

Idiootit halki historian

Antiikin Kreikan Ateenassa idiootti oli henkilö, joka ei osallistunut julkiseen elämään kuten demokraattiseen kaupungin hallitsemiseen, mitä pidettiin vapaiden miesten velvollisuutena.

Hellenistisessä Egyptissä idiootti tarkoitti sotilasta.[1] Merkitys oli johdettu lyhentämällä sotilaiden palkat maksaneesta viranomaisesta idios logoksesta eli kuninkaallisesta kassasta.

Idiootti oli vielä 1800- ja 1900-luvulla ahkerasti käytetty oikeaoppinen lääketieteellinen termi, jolla kuvattiin henkilöä joka oli täydellinen mäntti, ääliö, houkka, n00b, amatööri, aivokuollut, vihannes, amis, vaikeasti kehitysvammainen, älykkyysosamäärältään alle 20, nainen, ulkomaalainen, köyhä tai muuten vaan lääkärin epäsuosiossa.

Määritelmä

»When you hear someone say, “That is wrong, that is cruel, barbaric.” or, “That is against the law.” you will know that you are face-to-face with a bloody fool.»
(Kai Murros[2])

Idiootti on usein helposti tunnistettavissa, sillä hän on kadulla vastaan tulijoista äänekkäin. Myös tietyt käytöstavat, peseytymistottumukset, riippuvuudet sekä Hikipedian vandalisointi lasketaan idioottimaisuuteen viittaavaksi. Idiootti omistaa melko usein myös suuret lihakset sekä pienet aivot, jossa kohtaa vanhankansan viisaus "se mikä käsivarteen tulee, se pääkopasta lähtee" astuu voimaan. Sivistyneissä piireissä idiootteina pidetään usein vaikeasti vammaisia ja henkilöitä joiden älykkyysosamäärä alittaa kyseisen henkilön ruumiinlämmön. Mukaan ei luonnollisestikaan lasketa hyvin korkeasta kuumeesta kärsiviä eikä kuolleita, vaikka jotkut kuolleet ovat - tai ainakin olivat - huomattavasti tavallista kansalaista älykkäämpiä, mutta hyvinkin viileitä. Itse asiassa useita ruumiita jopa säilytetään pakkasessa, mikä tarkoittaisi sitä, että ruumiin älykkyysosamäärän tulisi olla negatiivinen, mutta sehän on mahdotonta.

Idioottityypit

 • Hörhö (Idiotis secopaatis): Hörhö-tyyppinen idiootti on helposti höynäytettävä ja uskoo mihin tahansa. Hörhö on luottavaisin mielin maailmaan suhtautuva henkilö, jolla on koiranpennun aivot eikä hän osaa tehdä eroa mahdottoman, toden ja typeryyden välillä. Tämä tekee hänestä tyypillisen liukaskielisten kauppamiesten ja uskonnollisten käännyttäjien uhrin. Useimmiten hörhöt päätyvät epämieluisiin oloihin omasta tahdostaan, sillä he eivät vain osaa sanoa "ei".
  • Löytää helpoiten: Skientologien kokouksista
  • Alalaji foliopää (Idiotis secopaatis conspiratoriensis) on älyllisesti antisosiaalinen hörhö, jonka epäluottamus on hyvin valikoivaa
 • Tyhjäpää, myös riemuidiootti (Idiotis cohcaus): Tyhjäpäät ovat mielettömästi männikköön kohkaavia ääliöitä. Tyhjäpää pyrkii toistamaan jotain valitsemaansa tyhmää toimintaa, esim. puuta päin kävelemistä, useita kertoja peräkkäin. Tyhjäpää saa toisteisesta toiminnastaan onnistumisen iloa ja usein normalia kivuliaampi puuta päin kävely palkitaan esimerkiksi tyhjäpäisen lauseen toistelulla tai käsien taputtamisella itselleen. Jos tyhjäpäisyys äityy tarpeeksi pahaksi, ei suusta tule enää ymmärrettäviä sanoja, vaan kuolan sekaista siansaksaa.
  Idiootteja muodostelmassa
 • Taulapää (Idiotis stupidis): Taulapää on tyyppi, jolla on vaikeuksia oppia aakkosia tai tajuta 1+1-laskua. Taulapää saattaa oppia esim. A:n, B:n ja C:n, mutta oppiessaan D:n, E:n ja F:n hän jo unohtaa A:n, B:n ja C:n. Taulapäät menestyvät huonosti perinteisissä älyllistä osaamista mittaavissa kokeissa ja heillä on joskus vaikeuksia noudattaa ohjeita kovin tarkasti.
 • Paukapää (Idiotis xylocephalis): Tämän tyyppinen idiootti on hyvin itsepäinen ja kyvytön oppimaan mitään kokemuksistaan ja kyvytön kuuntelemaan kenenkään neuvoja tai pyytämään apua ongelmissaan. I. xylocephalisilla on paha taipumus toistaa tekemänsä virheet kerta toisensa jälkeen.
  • Tuntomerkit: Kova pää ja vielä kovemmat korvat
  • Löytyy helpoiten: Kamppailulajien harrastajien joukosta, rakennustyömailta
 • Vittumainen tyyppi (Idiotis vaginocephalis): VT:jä nimitetään usein idiooteiksi. He eivät kuitenkaan välttämättä ole tyhmiä.
 • Pelle (Idiotis clownis): Pellet ovat tyyppejä, jotka ovat mielisokeita eivätkä havaitse omaa idioottiuttaan. Pellet aiheuttavat muissa huvistusta omalla typeryydellään, vaikka pelle itse luuleekin tekemisiensä olleen hienoja.
  • Löytää helpoiten: Koulusta, työpaikalta
  • Tyyppiesimerkki: Juhani Tamminen
 • Älykäs idiootti (Idiotis savans)
 • Rasittava tyyppi (Idiotis onus): Kaveri, jolla on omasta mielestään mahtava huumorintaju, mutta jonka seurassa kukaan ei viihdy ja jonka jutuille kukaan ei jaksa nauraa. Kaikki pitävät hänestä, jos hän on hiljaa.
  • Tuntomerkit: Huonot vitsit, epäsiisti ulkomuoto, pahanhajuinen hengitys
  • Löytää helpoimmin: Tunkee seuraan silloin kun vähimmin kaipaa
 • Häirikkö (Idiotis asocialis): Idiootti, joka tappaa sosiaalisen kanssakäymisen milloin tahansa ja missä tahansa. Käyttää usein runsaasti alkoholia, tunkee seuraan, huutelee vieraisiin pöytiin ja pilaa mitkä tahansa bileet. Voi joutua hankaluuksiin itseään isompien ihmisten kanssa.
  • Tuntomerkit: Epäsiisti ulkonäkö, törkeä käytös
  • Löytää helpoimmin: Juhlista, bailuista ja sosiaalisista taphtumista
 • Ääliö (Idiotis oligophrenis): Taulapään (Idiotis stupidis) ja vittumaisen tyypin (Idiotis vaginocephalis) välille sijoittuva idiootti, joka on tunnettu sekä tyhmyydestään että oudoista ja inhottavista päähänpistoksistaan. Hänellä on tapana tehdä vittumaisia källejä ja käytännön piloja sekä muita kepposia silloin, kun niitä vähimmin odottaisi ja silloin, kun niistä on eniten riesaa. Erona I. vaginocephalisiin on se, että ääliö on yleensä yksinkertaisesti typerä, kun taas I. vaginocephalis on pahantahtoinen.
Rivi-idiootti
 • Rivi-idiootti (Idiotis vulgaris) : Viimeiseksi vaan ei vähäisimpänä esittelemme arkkityyppisen rivi-idiootin (Idiotis vulgaris). Rivi-idiootit ovat kaikkien idioottien perustyyppi, joissa yhdistyy omalla merkillisellä tavallaan hieman kaikkia yllä esiteltyjä tyyppejä (nämä typpit ovatkin jalostuneet juuri rivi-idiooteista), mutta ei mitään korostuneesti. Rivi-idiootteja voi vähäiselläkin huomiolla havainnoida helposti julkisilla paikoilla, kuten kouluissa, työpaikoilla, ostoskeskuksissa sekä peilien edustalla.
  • Löytää helpoiten: Etsimällä peilin
 • Hyödyllinen idiootti

Luettelo idiooteista

Pääartikkeli: Luokka:Idiootit

Viittaukset