Vapaustus

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 9. elokuuta 2016 kello 06.29 käyttäjän NPOV (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ei kuolema ole tuomitulle rangaistus, se on vapaustus.

~Riku Nevanpää

Vapaustus on länsimaisen kulttuurin keskeinen arvo. Se nojaa pitkään, jo Rooman valtakunnan ajan oikeuskäsitykseen. Rooman valtakunnassa harjoitettiin rangaistuksina sakottamista, teloituksia ja karkotuksia. Sillä vankeuteen liittyvää vapauden menetystä pidettiin ihmisarvoa vähentävänä, etenkin kun tästä tuli kuluja Rooman Senaatille ja Kansalle. Ja etenkin Senaatille. Ajan mittaan vapaustuminen on kiinnostanut useita filosofioita. Ja sillä on syvä yhteys Ranskan vallankumouksen verenvuodatukseen ; Vallankumous toteutettiin iskulauseella "Vapaustus, veljeys, tasa-arvoisuus".

Vapaustuksen suhde elämään on eksitentialistinen. Jossain määrin Arthur Schopenhauerin hengessä elämä on lähinnä elämänjanosta johtuvaa kärsimystä. Albert Camus'n hengessä vapaustuminen voidaan liittää sellaisiin olemisen ydinkysymyksiin kuin että miksi ihminen ei tee itsemurhaa.

Vapaustus on yleisinhimillistä, se ylittää länsimaisessa ajattelussa myös puoluerajat ja muut yleiset jakolinjat. Jos intellektuelli vasemmistolainen voi miettiä vapaustumista, on tämä arvo tärkeä myös kuolemantuomiota kannattavalle konservatiiville.