Moraali

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 11. marraskuuta 2017 kello 23.00 käyttäjän Teleskooppi (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.

”Kyllä se etiikka on tärkeää, sillä mihin herkkukurkut muuten säilöttäisiin?”

~Blondi

”Alku oli kyllä helppo, mutta kuka tämä Ali on?”

~Manne

Moraali on oppi siitä, kuinka toisia voidaan syyttää pahoiksi. Joskus moraali voi tarkoittaa sitä että toiset syyttävät sinua pahaksi. Pahuus ei ole yksiselitteinen ilmiö. Moraalisuus taas kertoo sen miten hyvä joku ihminen on, mitä moraalisempi, sitä hyvempi on hän. Näin moraali ≈ hyvyys, jolloin moraali ≈ pahuuden negaatio. Koska pahuus ei ole yksiselitteinen ilmiö, ei moraalisuuskaan ole sen yksiselitteisempi.

Moraalilla ja luonnollisuudella ei ole suoraa tekemistä keskenään, jotain yhteneväisyyksiä voi olla, mutta jos väität että näin on, David Hume teloittaa sinut kuuluisalla giljotiinillään.

Moraalisuusasteet tapaustutkimuksena[muokkaa]

  • Moraalinen teko: Viet naapurin koiran aamulenkille, koska naapurisi on kipeänä.
  • Moraalineutraali teko eli "vahinko": Viet naapurin koiran lenkille, ja tämä ulostaa yllättäen toisen naapurin portaille. Teko ei ole paha, koska koira on viaton luontokappale.
  • Hieman moraaliton teko: Viet koiran (naapurin tai oman) lenkille ja väkisin tyhjennät nelijalkaisen ystäväsi em. naapurin portaille.
  • Melkoisen moraaliton teko: Viet naapurin koiran lenkille, ja paskot itse naapurin portaille. Kun paska huomataan, syytät koiraa.
  • Erittäin moraaliton teko: Paskot naapurin portaille (koiran kanssa tai ilman), soitat ovikelloa ja pyydät paperia.

Suurin paha[muokkaa]

Universumissa tiedetyistä tapahtumista pahoin on varmaan kvanttifluktuaatio. Tämä kvanttifluktuaatio on varsin todellinen ilmiö ja kokeellisesti havaittukin jossa tyhjästä syntyy virtuaalihiukkaspareja, jotka eivät mitenkään riko fysiikan lakeja -vaan päinvastoin luonnonlait kun suorastaan sallivat tällaisen lyhytaikaisen "lainaenergialla" elämisen. Ei sillä, että minulla olisi mitään parinmuodostusta vastaan, mutta "lainalla" elämistä minä en suvaitse. JA tämän kvanttifluktuaatiotapahtuman suurin seuraus on ollut, että tyhjästä pamahti, ja syntyi "jotain", jolla tarkoitan paitsi "velkaa", jota lainasta aina seuraa, myöskin räjähdysherkkää vetyä, hengenvaarallisia molekyylejä, auto -onnettomuuksia ja mielenhäiriöitä. Ja montaa muutakin kiusaa. Tälläisien puuhastelijat ja kädettömät amatöörit pitäisi kyllä rangaistukseen saada!

Suurin hyvä[muokkaa]

Suurin hyvä on se, kun toinen ihminen uhrautuu toisen puolesta. Suurimman hyvän edustaja ei kavahda, vaikka kohde kursailisi. Suurinta hyvää on helppo kuvitella; Oletetaan tilanne, jossa minä joudun onnettomuuteen ja menetän samassa syssyssä kykyni liikkua ja ilmaista ajatuksiani. Kituisin halvaantuneena kovissa tuskissa sängyssä, vailla minkäänlaista toivoa paranemisesta. Hengitykseni ja sydämeni toimisivat koneilla. En kykenisi sanomaan tai tekemään mitään. Olisin kuitenkin tietoinen tapahtumista. Näin elelisin päivästä toiseen. Elämäni olisi tylsää. Kukaan ei edes lukisi minulle Darwinia iltasaduksi.

Ja sitten eräänä päivänä luokseni tulisi jokin uskonnollinen poliitikko, esimerkiksi Päivi Räsänen, ja kieltäisi minulta armokuoleman. Suurine kiiluvine silmineen silittäisi päätäni suorassa TV -lähetyksessä. Kertoisi,että "Jeesus rakastaa tätäkin raukkaa"-siis minua- ja vetoaa puolestani ja muistuttaa katsojaa siitä kuinka julma lääkintäyhteisö ja rahanahne valtio tahtoisi minut ja kaltaiseni murhata kysymättä lainkaan minulta kantaa asiaan. Hän vetoaisi kauniisti ja monisanaisesti lääkärietiikkaan: Kertoisi että lääkärien tehtävänä on pitää hengissä, palvella elämää, eikä tuhota sitä -paitsi tietysti sodassa vääräuskoisia vastaan. Vetoaisi myös siihen,että elämä on Jeesuksen antama ihana lahja, josta tulee nauttia niin kauan kuin pystyy -vaikka väkisin.

Kyllä minäkin siinä tilanteessa varmasti tuntisin oloni ylpeäksi, kun saisin noin hyvää asiaa tukea, ilman että minulta mitään kysytään asiasta.

Raamatun näkemys hyvästä[muokkaa]

Raamatun mukaan varastaminen on paha asia: Sille on oma kieltonsa kymmenessä käskyssäkin. Raamatun oikeudenmukainen Jumala osoittaa että varastaminen ei kannata, sillä kuten länsimaisen aatemaailman ja tiedon olennaisin ydin, Raamattu osoittaa: Aatami ja Eeva söivät ilman lupaa puusta, he olivat varkaita. He olivat kelmejä jotka menivät ja söivät hedelmän puutarhurin suosikkipuusta. Ja kuten omenavarkauksissa yleensäkin, on tämä teko vaativa hyvityksen. Raamatun osoittama oikeudenmukainen hyvitys tapahtuu siten, että puutarhuri myrkyttää varkaan ja koko tämän suvun aina seuraaviin sukupolviin ad infinitum hitaasti tappavalla myrkyllä ja ruoskituttaa sekä teilaa oman poikansa kidutuspaalussa.

Niin, että vakavasti pitää varastamisen syntiin suhtautuman.