Ero sivun ”Monarkia” versioiden välillä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Botti lisäsi: bg:Монархия, nn:Monarki)
p (Botti poisti: nn:Monarki)
Rivi 27: Rivi 27:
 
[[en:Monarchy]]
 
[[en:Monarchy]]
 
[[it:Monarchia]]
 
[[it:Monarchia]]
[[nn:Monarki]]
 
 
[[no:Monarki]]
 
[[no:Monarki]]
 
[[pt:Monarquia]]
 
[[pt:Monarquia]]

Versio 27. maaliskuuta 2008 kello 19.45

Kuningas Tuisku virallisessa muotokuvassa.

Monarkia on suhteellisen uusi, 2000-luvulla syntynyt valtiomuoto. Monarkia on teokratian alalaji, jossa kaikki valta on keskitetty Kuningas Antti Tuiskulle. Hänen valtaansa Maan päällä toteuttavat Kuninkaan opetuslapset, joita pakanat mollaavat nimellä "kirkuvat teinitytöt". Monarkioita on kahdenlaisia: perustuslaillisia monarkioita ja absoluuttisia monarkioita.

Perustuslaillinen monarkia

Tätä valtiomuotoa toteuttavissa valtioissa Kuninkaan valta on osin – tai lähes kokonaan – siirretty Tuiskun levy-yhtiön edustajille, monarkeille. Naapurimaat saattavat olla hieman eri mieltä, mutta oikeasti perustuslaillisissa monarkioissa on aina vaalittu kansalais- ja ihmisoikeuksia. Näihin kuuluvat erityisesti Pikkuhousujen heittelyoikeus ja Vapaus soittaa Kuninkaan levyjä CD:ltä tai C-kasetilta. Perustuslaillisia monarkioita ovat mm. Iso-Britannia, Iran, Tampere ja osa Internetin vapaavaltioista kuten Demi.fi.

Yleensä monarkit tyytyvät kännäämään keskenään, jonka jälkeen hovin tiedottajat joutuvat selvittelemään heidän toilailujaan seuraavat kaksi viikkoa. Monarkit ovat tunnettuja naimaan toisiaan ristiin, mikä tuottaa tiedottajille yhä vain lisää ongelmia. Kuningas Tuiskua itseään eivät perustuslailliset monarkiat juuri kiinnosta, ja nämä valtiot lipsahtavat toisinaan hetkeksi hypokratioiksi.

Absoluuttinen monarkia

Kumma kyllä kansa ei jostain syystä samaistu kansan tasolla oleviin monarkkeihin.

Kuten nimestä voi päätellä, absoluuttisissa monarkioissa Kuninkaan sana on laki. Näissä valtioissa kansalaisoikeuksia on rajoitettu jyrkästi. Häkki heilahtaa, mikäli kansalainen sortuu menettelemään Tuiskun lausumien opinkappaleiden mukaan:

  • § Kun oot levoton
  • § Kun kuljet läpi jään kylmän sään lämpimään
  • § Jos menet biitistä sekaisin (toim. huom. nuuska on siis laillista absoluuttisissa monarkioissa)
  • § Jos lähdet karkuun, kun päästiin alkuun

YK on toistuvasti lähetellyt julkilausumia absoluuttisiin monarkioihin, mutta yksikään ei ilmeisesti ole mennyt perille, sillä jokainen kirje on tipahtanut takaisin Kofi Annanin laatikkoon "palautetaan lähettäjälle"-tarralla varustettuna. Esimerkkejä absoluuttisista monarkioista ovat Etelä-Afrikka, Saksa ja pyhiinvaelluskohde Rovaniemi.

Katso myös