Harrison Ford

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 15. lokakuuta 2018 kello 20.20 käyttäjän Fouché (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harrison Gerald Ford
Gerald Ford.jpg
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 1974-1977
edeltäjä Richard Nixon
seuraaja Jimmy Carter
syntyi 14. heinäkuuta 1913
Omaha, Nebraska
kuoli 26. joulukuuta 2006
Kalifornia
puolue Yhdysvaltain republikaanit
Hikiquote notext.png Hikisitaateissa on kokoelma sitaatteja Gerald Fordilta.

Harrison Gerald Ford (14. heinäkuuta 191326. joulukuuta 2006) oli Yhdysvaltain presidentti Richard Nixonin erottua. Ford oli kunnian mies, joka muistetaan myös lukuisista elokuvarooleistaan. Ford esitti Han Soloa Tähtien Sodassa, vaikka olikin auttamattoman lauennut jo osallistuessaan karsintaan sekä näytteli pääosaa neljässä tositapahtumiin perustuvissa Indiana Jones -elokuvissa. Hän on tosin ollut auttamattoman lauennut lähes koko uransa ajan. Ford palasi vielä kerran esittämään presidenttiä vuonna 1997 valmistuneeseen Air Force One -elokuvaan. Ford oli ainoa presidentti, jota ei koskaan valittu presidentiksi tai varapresidentiksi, mutta republikaanit pitivät hänet hollilla siltä varalta, että Richard Nixon mokaisi homman, kuten kävikin.

Poliittinen ura[muokkaa]

Fordin poliittinen ura on sattumien summa. Hän on Abraham Lincolnin ohella oudoimpia Yhdysvaltojen presidenttejä. Hän oli näet rehellinen. Presidenttikaudellaan Ford kierteli ulkomaanmatkoilla päästellen sammakoita suustaan (Kuuluisa "malja Israelin kansalle" valtiovierailulla Egyptissä, kun muisti petti...) ja ehti vierailla jopa Suomessa ETYK-konferenssissa 1975. Ford oli tiettävästi hyvää pataa Kekkosen kanssa, sillä Kekkonenhan esitti, kuten tunnettua, Darth Vaderia alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa. Miehet olivat siis vanhoja tuttuja.

Nixonin armahdus[muokkaa]

Ford on juuttunut mutaan valtiovierailulla.

Ford armahti pian virkaan tulonsa jälkeen Nixonin kaikista rikoksista, joihin tämä oli syyllistynyt presidenttikaudellaan. Niitä ei ollut vallan vähän, ja ele sai osakseen ankaraa kritiikkiä. Poliittiset kiistat kuitenkin unohtuivat, kun Ford teki katsojiin lähtemättömän vaikutuksen Tähtien sota -elokuvassa. Ensimmäinen elokuva valmistui kuitenkin vasta vuonna 1977, liian myöhään, sillä vaalit pidettiin jo edellisenä vuonna.

Elokuvaura[muokkaa]

Ford on esittänyt kuuluisaa arkeologi Indiana Jonesia neljässä tositapahtumiin pohjautuvassa elokuvassa.

Toisin kuin Ronald Reagan, Ford siirtyi toden teolla elokuviin vasta presidenttikautensa jälkeen. Hän on tavallisesti saanut jäykän, jämäkän ja toistuvasti onnettomuuksiin joutuvan sankarin rooleja, mikä sopii täydellisesti myös hänen poliittiseen urakehitykseensä. Hänen laaja ja monipuolisesti tunteita kuvastava ilmevalikoimansa on elokuva-alalla jo käsite. Ilmeet ovat "huolestunut" ja "erittäin huolestunut". Ford ei ole saanut ainuttakaan Oscaria, mutta hänelle on sen sijaan myönnetty Amerikan elokuvainstituutin elämäntyöpalkinto, oma tähti Hollywoodin Walk of Famelta ja tunnustuspalkintona lisäksi ilmainen laminaattiparketti. Myös Harrison Fordin veli Glenn Ford on myös näyttelijä, mutta toisin kuin Harrison, Glenn palkittiin Oscarilla. Myös Harrison Fordin setä John Ford oli elokuva-alalla, mutta tosin ohjaajana, joka hänkin voitti Oscarin peräti neljä kertaa.

Ford on esiintynyt myös useissa mainosfilmeissä mainostaen isänsä Henry Fordin perustaman Ford-yhtiön autoja. Hänellä olikin presidenttinä käytössään tavallisen limusiinin sijasta Fordin kuuluisa T-malli, joka oli suurin piirtein yhtä vanha kuin hän itse.

Kuolema[muokkaa]

Ford henkilökohtaisen taika-amulettinsa kanssa.

Fordin ilmoitettiin kuolleen 26. joulukuuta 2006, mutta lukuisat ihailijat kieltäytyivät uskomasta tietoa ja väittävät sen sijaan, että Ford on vain vetäytynyt julkisuudesta Elviksen ja John F. Kennedyn seuraan. Ford olisi myös potentiaalinen kandidaatti alati kasvavaan zombipresidenttien joukkoon, mutta hänen käyttämänsä taika-amuletin pitäisi estää pahojen henkien vaikutus. Ford hankki amuletin juuri välttyäkseen eräiden edeltäjiensä karmealta kohtalolta.

Katso myös[muokkaa]