Chile

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 14. joulukuuta 2017 kello 13.11 käyttäjän 2001:14ba:8300::2:d698 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chilehän se siinä!

Chile on 4630 km pitkä ja leveimmillään rehdit 400 kilometriä leveä maakaistale Etelä-Amerikan lounaisrannikolla. Maan itärajan rajavartiointi on ulkoistettu Andien vuorijonon tehtäväksi, joskin rajavalvonnan teknistä tietotaitoa Chilen viranomaisille ovat kosolti antaneet natsi-Saksasta paenneet sotarikolliset. Pitkälle rajalinjalle on koemielessä asennettu puolenkymmentä konekivääripesäkettä, jotka kuitenkin ovat pääosin olleet toimettomina. Luonnonhistoria on näin antanut Chilelle tehokkaan suojan itäistä tunkeutujaa vastaan, toisin kuin esim. Suomessa on asian laita.

Historia[muokkaa]

Chilen historia koostuu menneisyydestä ja vielä kaukaisemmasta. Vielä kaukaisemmassa Chilessä eleli rauhaa rakastavia solmuja harrastavia inkoja, jotka sitten espanjalainen omahyväinen Pizzarro kävi lahtaamassa liki viimeiseen intiaaniin. Menneisyydessä Chileä hallitsi Augusto Pinocchio, jonka aikana Chilessä sovellettiin nykyaikaan 1930-luvun natsi-Saksasta tuttuja hallinto-otteita. Chile olikin vuodesta 1973 varsin tavanomainen Yhdysvaltain tukema junttavaltio, joka joutui ennen pitkää maailmalla muotiin tulleiden erilaisen muka oikeutta ihmisille ja ympäristölle-järjestöjen silmätikuksi. Yhdysvaltojen jouduttua Chilessä kiusalliseen asemaan tilalle astuivat pienet länsieurooppalaiset kansallisvaltiot, muiden muassa Suomi, joka suoritti valtauksia jokamiehenoikeuksien turvin chileläisten kuparimalmioiden päällä. Valtausoikeudet järjestyivät kuin luontojaan Outokumpu Oy:n paikalliselle tytäryhtiölle, joka ei maailmalla herättänyt sen suurempaa huomiota. Olojen näennäisesti vakautuessa Chilen maaperän alla on kuitenkin alkanut olemaan entistä rauhattomampaa. Lukuisat maanjäristykset ja hyökyaallot järjestävät aika-ajoin lisäjännitystä kansankunnan arkiseen elämänmenoon.